Penafian | Tentang Penulis | Hubungi


Tuesday, June 30, 2015

TERMINOLOGI KONSEP LAMAN WEB

Mieza S | 6/30/2015 03:19:00 PM | 0Comments |


TERMINOLOGI KONSEP LAMAN WEB 
 
 
 
TERMINOLOGI KONSEP LAMAN WEB
 
 
Website (Laman Web) : Aplikasi internet yang mengganbungkan teks, gambar, audio dan animasi dalam satu dokumen atau satu antaramuka yang sama 
 
 
 
TERMINOLOGI KONSEP LAMAN WEB
 
 
Dynamic Website : Laman web yang berubah mengikut kekerapan yang dikemaskini
 
 
 
TERMINOLOGI KONSEP LAMAN WEB
 
Web Browser ( Pelayar Web ) : Sebuah program yang digunakan sebagai tempat untuk melayari internet atau untuk mencari maklumat
 
 
 
TERMINOLOGI KONSEP LAMAN WEB
 
 
Web Server ( Pelayan Web ) : Sebuah perisian yang memberi perkhidmatan kepada pelanggan yang meminta maklumat berkaitan web
 
 
TERMINOLOGI KONSEP LAMAN WEB
 
 
 World Wide web ( WWW ) : Sebuah jaringan dokumen hiperteks yang boleh dicapai melalui internet
 
 
 
TERMINOLOGI KONSEP LAMAN WEB
 
 
Hyperteks Transfer Protocol ( HTTP ) : Protokol perisian yang digunakan untuk memindahkan dokumen melalui WWW
 
 
TERMINOLOGI KONSEP LAMAN WEB
 
 
 
Uniform Resource Locator ( URL ) : Alamat unik untuk mengenalpasti web
 
 
 
TERMINOLOGI KONSEP LAMAN WEB
 

 
Domain : Alamat ke sesebuah web
Hosting :  Ruang simpanan data
 
 
Semoga bermanfaat | TERMINOLOGI KONSEP LAMAN WEB 
 
 
 

#CABARAN20HARI - Menu Wajib Bulan Puasa

Mieza S | 6/30/2015 12:13:00 PM | 1Comments |


#CABARAN20HARI - Menu Wajib Bulan Puasa



CABARAN 20 HARI PUASA RAYA - Menu Wajib Bulan Puasa | Assalamualaikum. Ehem. Macammana puasa harini? Dah berbuka? Kalau belum alhamdulillah dan ucapkan tahniah kepada diri sendiri.



#CABARAN20HARI - Menu Wajib Bulan Puasa



Ni paling wajib. Tak da ni, macam tak sempurna pulak puasa. Orang tua tua selalunya berbuka dengan air suam. Katanya mampu menghilangkan dahaga. Minuman sejuk pula kalau diminum pun belum tentu memberi kepuasan secara maksimum. Tapi itulah yang kita cari. Sebab minuman sejuk yang melalui rongga tekak. Pernah di dalam satu kursus yang aku attend, kita tak boleh minum air sejuk terus memandangkan kita dah berpuasa satu hari. nanti otak terkejut. Gitu lah kot. Aku nak buat ayat pun tak reti. Tapi seingat aku sepanjang aku berpuasa boleh dikira aku buka puasa dengan air suam ^_^ heeeee. 




#CABARAN20HARI - Menu Wajib Bulan Puasa



Sembang banyak banyak tak guna. Ni lah menu wajib untuk bulan puasa. Tapi puasa kali ni memang betul betul tak meriah. Bubur lambuk tak da. Pergi bazar pun tak :'( Sedih kan. Tak rasa suasana puasa. Bukan nak membazir pun pergi bazar. Tapi suka tengok keadaan dan jualan di bazar tu. Tapi, entah lah. Puasa kali ni tak berapa nak ada makna. Huhuu


Aku kongsikan sedikit adab berbuka puasa dalam Islam.

Pertama, Menyegerakan BerbukaMenyegerakan berbuka disunahkan oleh Rasulullah, ketika matahari telah terbenam. Dari Sahl bin Sa’ad ra, Rasulullah Saw bersabda: “Senantiasa manusia di dalam kebaikan selama menyegerakan bebuka.” (HR Bukhari)

Kedua, Berbuka Sebelum Solat Maghrib
Rasulullah Saw berbuka sebelum solat Maghrib kerana menyegerakan berbuka termasuk akhlak para nabi. Dari Abu Darda’ ra: “Tiga perkara yang merupakan akhlak para nabi: menyegerakan berbuka, mengakhirkan sahur dan meletakkan tangan di atas tangan kiri dalam salat.” (HR At Thabrani)


Ketiga, Berbuka dengan Kurma dan Air
Dari Anas bin Malik ra: “Adalah Rasulullah Saw berbuka dengan kurma basah (ruthab), jika tidak ada ruthab maka berbuka dengan kurma kering (tamr), jika tidak ada tamar maka minum dengan satu tegukan air.” (HR Ahmad)


Keempat, Berdoa Ketika Berbuka
“Tiga doa yang dikabulkan: doanya orang yang berpuasa, doanya orang yang terzalimi dan doanya musafir.”

Sedangkan doa yang tidak tertolak ini adalah ketika waktu orang puasa berbuka berdasarkan hadits dari Abu Hurairah ra bahwasanya Nabi Saw bersabda:

“Tiga orang yang tidak akan ditolak doanya: orang yang puasa ketika berbuka, Imam yang adil dan doanya orang yang didhalimi.”

Dari Abdullah bin Amr bin al-‘Ash, Rasulullah Saw bersabda: “Sesungguhnya orang yang puasa ketika berbuka memeliki doa yang tidak akan ditolak.”


Kelima, Memberi Makan Orang yang Puasa
Orang yang memberikan makan kepada orang yang puasa mendapatkan pahala yang besar dan kebaikan yang banyak.

Rasulullah Saw bersabda: “Barangsiapa yang memberi buka orang yang puasa akan mendapatkan pahala seperti pahalanya orang yang berpuasa tanpa mengurangi pahalanya sedikitpun.” (HR ahmad, Tirmidzi, Ibnu Majah)

Semoga bermanfaat | CABARAN 20 HARI PUASA RAYA - Menu Wajib Bulan Puasa

Giveaway Duit Raya Dari BBL

Mieza S | 6/30/2015 10:25:00 AM | 6Comments |


< Klik gambar untuk join >

Assalamualaikum & hello there,


Siapa cakap bila dah besar mesti tak dapat duit raya? Sempena bulan Syawal bakal datang BBL dengan rasa gembira nak bagi duit raya kepada blogger bertuah. Cepat beratur submit entri ya. Boleh belanja diri sendiri makan aiskrim pasu.

Hadiah duit raya

Duit raya RM20 
untuk 1 orang pemenang

Duit raya RM10 
untuk 3 orang pemenang

Duit raya RM5 
untuk 5 orang pemenang

Cara nak join sangat mudah. Follow step dibawah :

1. Add BBL di

Follow blog

LIKE fan page

Add Google+

Add Twitter

Add  Instagram

2. Buat satu entri bertajuk "Giveaway  Duit Raya Dari BBL"

3. Copy coding yang disediakan & paste kat ruang HTML & publish entri


Cara nak paste code dalam entri


4. Tinggalkan link URL entri korang dalam kotak komen SINI (link)

Tu saja. Senang sangat kan.

Tarikh tamat giveaway pada 14 Julai 2015

Pemenang akan diumunkan pada 16 Julai 2015 nanti

BBL ~ Cepat submit link URL korang
o\( ̄ρ ̄)/o

Sekian terima kasih & selamat hari raya

Monday, June 29, 2015

#CABARAN20HARI- Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas

Mieza S | 6/29/2015 10:59:00 AM | 0Comments |



#CABARAN20HARI- Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas




#CABARAN20HARI- Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas - Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas |  Assalamualaikum. Eksited sangat nak update CABARAN 20 HARI PUASA RAYA - Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas. Tak sabar nak share resepi hidangan sahur paling ringkas.




#CABARAN20HARI- Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas


Eksited weyh. Ni first time aku buat resepi ni. Nasi dengan kicap. Superb. Baru semalam aku buat. Penat aku  masak nasi pukul 4 pagi tu. Lepastu nasi dah masak aku makan nasi dengan kicap. Aku makan suku je. Tak semangat. Aku memang tak boleh nak go dengan kicap ni. Tapi tak semua orang citarasa sama kan? 


#CABARAN20HARI- Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas



Aku ada kongsikan tips diet mudah untuk sahur. Semoga korang boleh praktik kan | CABARAN 20 HARI PUASA RAYA - Resepi Hidangan Sahur Paling Ringkas

Sunday, June 28, 2015

#CABARAN20HARI - Pengalaman Sahur

Mieza S | 6/28/2015 10:21:00 AM | 0Comments |


CABARAN 20 HARI PUASA RAYA 2015 - Pengalaman Sahur




#CABARAN20HARI - Pengalaman Sahur | Assalamualaikum. Hari ini merupakan hari kedua CABARAN 20 HARI PUASA RAYA 2015. Bersemangat weyh.

#CABARAN20HARI - Pengalaman Sahur



Pengalaman paling aku tak boleh lupa masa dekat asrama. Pukul 4 pagi dah kena bangun. Malam tadi punya mengantuk pun tak hilang lagi. Pelajar perempuan kena bangun awal sebab tak nak terserempak dengan pelajar lelaki. Maklumlah pagi pagi muka semua tak semenggah.



#CABARAN20HARI - Pengalaman Sahur



Kadang kadang tu ada yang dah penat penat bangun kantin tak bukak lagi. Tak pun makanan habis, Sedih woiii. Tapi nasib lah labu. Sapa suruh lambat bangun. Kalau dah malas sangat nak bangun, minum air jela. Lepastu sambung mimpi. Itu lah pengalaman sahur aku yang paling aku tak boleh lupa | #CABARAN20HARI - Pengalaman Sahur





Saturday, June 27, 2015

#CABARAN20HARI - Apa erti puasa pada anda

Mieza S | 6/27/2015 10:19:00 AM | 0Comments |



#CABARAN20HARI - Apa erti puasa pada anda




#CABARAN20HARI - Apa erti puasa pada anda | Assalamualaikum. Aku nak sahut cabaran 20 hari yang dianjurkan oleh KBBA dan EFG semalam. At least ada lah tajuk aku nak ngapdate belog. Untuk CABARAN 20 HARI PUASA RAYA 2015, hari yang pertama tajuk dia ialah Apa erti puasa pada anda.


#CABARAN20HARI - Apa erti puasa pada anda

Bagi aku puasa tu tak boleh makan, tak boleh cakap benda mengarut, tak boleh nak buat benda entah apa apa yang boleh mengurangkan pahala puasa seperti korek idung dan seumpama dengannya. Dah menjadi kebiasaan si pengorek hidung tegar tetap juga akan korek idung cumanya lebih bertapis. Ehem. cakap kat diri sendiri. Tapi aku bukan korek idung. Huhuu. Nak tau? Sibuk la. Rahsia. 


#CABARAN20HARI - Apa erti puasa pada anda


Selalunya masa puasa ni lah tekak nak macam macam dan benda pelik pelik. Dah macam orang mengidam. Gedik kan? Tapi itulah dugaan hidup. Untuk melemahkan kita. Walaupun masa ni sang syaitan dah diikat, tapi nafsu tu tetap juga ada. Jadi, kena pertahankan iman walau apa pun yang jadi. So, tahniah lah pada yang berjaya mengawal nafsu makan sampai berbuka dan tidak berlebih lebihan.


#CABARAN20HARI - Apa erti puasa pada anda



Apa yang aku buat masa puasa, aku suka tengok jam. Nak nak pulak masa sekolah. Masa sekolah tu best lah. Sebab masa cepat berlalu. tapi kalau duduk rumah goyang kaki je, aku rasa jam tu mungkin rosak. Aku tak faham kenapa jam mesti rosak masa bulan puasa -___- . Tapi semenjak aku dah besar ni, masa berlalu dengan cepat sampai tak terasa pun aku puasa. Sebab aku rajin tolong mak kat dapur. Dulu malas. Huhuuu.



#CABARAN20HARI - Apa erti puasa pada anda



Aku rasa tu je kot erti puasa pada aku untuk cabaran 20 hari puasa raya | #CABARAN20HARI - Apa erti puasa pada anda


Tuesday, June 23, 2015

SABUN MARINE ESSENCE (SABUN KETIAK)

Mieza S | 6/23/2015 03:23:00 PM | 1Comments |


SABUN MARINE ESSENCE (SABUN KETIAK)


SABUN MARINE ESSENCE (SABUN KETIAK) | Sabun Marine Essence atau lebih dikenali dengan nama sabun ketiak, bewarna hijau merupakan sabun organik dan dijamin keberkesanannya.


Sabun Marine Essence sesuai untuk

  • Ketiak berbau
  • Bau badan
  • Celah ketiak , leher, lutut dan kelangkang yang gelap
  • Eczema
  • Kulit sensitif dan ruam pada badan
  • Jerawat



SABUN MARINE ESSENCE (SABUN KETIAK)


KELEBIHAN SABUN MARINE ESSENCE 
  •  Memberikan kesegaran badan yang berpanjangan
  •  Mengurangkan bau badan akibat bakteria pada peluh
  •  Mengembalikan kelembapan kulit dan tidak berminyak
  • Menghilangkan kesan parut dan regangan kulit (stretch mark)
  • Membantu kurangkan masalah jerawat pada belakang badan
  • Menghilangkan kesan daki  pada tempat-tempat seperti ketiak, siku dan buku lali
  • Memutihkan kawasan yang mudah gelap seperti ketiak dan tengkuk
  • Mengurangkan gatal-gatal pada badan akibat eczema
  • Mengurangkan rekahan pada kaki
  • Mengecutkan jerawat pada badan dan muka
  • Menghilangkan tompok hitam pada celah badan seperti celah ketiak, celah peha dan celah leher
  • Mencerahkan kulit badan


SABUN MARINE ESSENCE (SABUN KETIAK)


BAHAN KANDUNGAN SABUN MARINE ESSENCE 

Garam Buluh
  • Sumber kaya dengan mineral dan antioksidan untuk kulit.
  • Anti-bakteria, anti-alergi, anti-keradangan.

Pheno-SFE TM (Ekstrak The Pu-erh)
  • Terkenal dengan antioksidan dan sifat-sifat pemulihan untuk menghapuskan radikal bebas yang berbahaya daripada merosakkan sel-sel kulit. (Anti penuaan)
  • Memperbaiki dan memperbaharui sel-sel kulit dengan menjaganya agar tetap sihat dan muda untuk masa yang lebih lama.
Ekstrak Liquorice
  • Mengurangkan perubahan warna kulit dan bintik-bintik hitam.
  • Mencerahkan pigmentasi kulit.
Minyak Tea Tree
  • Anti-bakteria, anti-kulat.
Vitamin E
  • Antioksidan, anti-penuaan.
  • Menyembuhkan kulit yang bermasalah dan rosak dengan berkesan.
Gliserin
  • Tidak mengeringkan kulit. Sebaliknya, ia menarik kelembapan daripada udara ke dalam kulit merupakan pelembap kulit yang  terbaik.
Aloe Vera
  • Kebolehan untuk menyembuhkan dan merangsang pembaharuan sel-sel kulit pada kulit yang bermasalah.

Cara Penggunaan: Basahkan sehingga berbuih. Kemudian sapukan kepada kulit. Bilaskan dengan air sehingga bersih.
Cara Penyimpanan: Simpan di tempat dingin dan kering. Letakkan di tempat yang kering selepas digunakan.
Sesuai untuk semua peringkat umur. Bayi, kanak-kanak, orang dewasa dan warga tua. Sabun Marine Essence dirumus khas untuk menyihatkan, melembapkan dan meremajakan kulit. Ia diperkaya dengan antioksidan dan minyak asli untuk memberikan manfaat yang terbaik untuk kulit anda. Sabun Marine Essence memanjakan kulit anda sambil menghidratkan dan melembutkannya. Kulit terasa selembut sutera apabila disentuh.
Diinspirasi daripada bentuk organik kerang laut dengan haruman yang menawan, Sabun Marine Essence pasti merangsang anda menggunakannya setiap hari.

TESTIMONI
SABUN MARINE ESSENCE (SABUN KETIAK)

SABUN MARINE ESSENCE (SABUN KETIAK)

SABUN MARINE ESSENCE (SABUN KETIAK)


SABUN MARINE ESSENCE (SABUN KETIAK)

SABUN MARINE ESSENCE (SABUN KETIAK)




Korang memang rugi sangat kalau tak cuba. Lagipun tak kan korang sanggup berhari raya dengan muka yang penuh berjerawat??? Mak aku sendiri sampai harini masih pakai sabun marine essence. Katanya bagus. Jeragat dia yang dah bertahan lekat kat muka semakin hilang. Sebelum ni macam macam sabun dah guna tapi tak menampak kan hasil.  Ternyata, sabun marin essence ni tak mengecewakan !!! Dah la wangi. Termgiang ngiang selalu.
Untuk tempahan boleh ws 0173574719 !!! 
Hari ini, kalau tak bila lagi ??? Korang yang rugi !! SABUN MARINE ESSENCE (SABUN KETIAK)

Sunday, June 21, 2015

Kajaki (2014) FULL MOVIE

Mieza S | 6/21/2015 09:40:00 PM | 0Comments |

http://www.impawards.com/intl/uk/2014/posters/kajaki_xxlg.jpg



 Kajaki (2014) FULL MOVIE  | Kajaki adalah filem yang dikeluarkan pada tahun 2014 lalu, filem ini diarahkan oleh Paul Katis, ditulis oleh Tom Williams dan diterbitkan oleh Paul Katis dan Andrew de Lotbiniere.


Filem Kajaki ini dibintangi oleh Mark Stanley, Andy Gibbins, John Doughty, Liam Ainsworth, Malachi Kirby, Paul Luebke, David Elliot, Ali Cook, Bryan Parry, Scott Kyle, Jon Paul Bell, Benjamin O'Mahony, Thomas Davidson dan Grant Kilburn.


Kajaki (2014) FULL MOVIE


Sinopsis Filem Kajaki ini diadaptasi dari kisah benar dari pasukan tentera Inggeris yang terdampar di gurun pasir yang terdapat banyak sekali ranjau di Kajaki. Mereka sedar setiap gerakan yang di lakukan akan mewujudkan risiko dan mereka harus meminimumkan setiap pergerakan mereka untuk keluar dari derita tersebut.


Tajuk Filem: Kajaki
Pengarah: Paul Katis
Genre: Drama, thriller, perang
Tempoh: 98 Minit


Maklumat lanjut pada pautan http://www.telegraph.co.uk.


Apa yang menariknya pada filem ini, aku sendiri tak pasti. Untuk pertama kali aku tengok trailer, terus jatuh cinta. Mungkin sebab dari kecik aku minat askar askar perang perang kat tb. Sebab dulu kalau isi buku biodata manjang cita cita aku nak jadi tentera, polis, bomba. Sebab minat benda macam tu. Tapi makin besar makin tahu peraturan nak jadi semua yang aku nak tu memang tak boleh. Huhuuu. Bila tengok filem macam ni, semangat kau dalam diri tu berkobar kobar nak jadi seseorang yang akan membanggakan negara tak kisah lah dalam apa pun yang kau masuk. 


Kajaki (2014) FULL MOVIE


Cerita ni lebih kepada pengorbanan dan persahabatan. Korang boleh bayangkan tak dalam suasana darurat, korang dengan kawan korang ada dekat satu tempat dan jadi tawanan. Diorang (tentera) perhatikan korang dari jauh. Korang buat pergerakkan sikit je korang kene shoot. Gila weyh. Siapa sanggup berkorban? Nak nak bila salah seorang dari kawan korang kena shoot. Mesti lah nak tolong. Tapi jarak tempat kau dengan kawan kau tu beberapa meter. Korang kena minimun kan pergerakkan. Nak ke korang pergi kat kawan korang untuk hulurkan bantuan?  Nahkorang layan lah trailer dia yang superb ohsem. Aku bagi 4 bintang 


Nak tengok full movie, korang boleh pergi dekat pautan yang aku dah sediakan. Enjoy the movie. Sediakan popcorn sekali tau. Baru syok. Kajaki (2014) FULL MOVIE | Kajaki (2014) FULL MOVIE 

Friday, June 19, 2015

PERASMIAN BUTIK QALEESA - Qaleesa Muslim Gallery

Mieza S | 6/19/2015 12:33:00 PM | 0Comments |



PERASMIAN BUTIK QALEESA


PERASMIAN BUTIK QALEESA | Assalamualaikum. Beberapa hari lepas aku menghadiri satu upacara perasmian di Butik Qaleesa. Bertemakan merah dan hitam. Memandangkan aku biasa biasa je, aku lari dari tajuk dan lari dari tema. Orang lain pakai baju kurung cantik kau. Aku? Pakai seluar jeans dengan tshirt. Buat tak malu jelah. Payah payah kang nak bawak motor.


PERASMIAN BUTIK QALEESA

Perasmian start pukul 6petang. Masa ni aku sampai awal lima minit. Diorang semua tengah melepet menunggu VVIP sampai. Aku dah segan. Ramai nokk tak kenal. Pusing pusing terjumpa hakak hangkat kita yang baru kenal. Seb bek. Sempat ler borak. Seb bek beliau sporting. Sayang akak umi lebih. Muahhhh. Kesian dia, comel je balik kerja terus datang. Semangat. Sampai nametag pun rilek je pakai masuk Mall.


PERASMIAN BUTIK QALEESA
Barisan VVIP terhormat

 Ha sampai pun. Ni lah antara barisan terhormat VVIP, masa ni Boss besar tengah bagi ucapan sedikit. 

PERASMIAN BUTIK QALEESA
Boss besar dan Isteri di sebelah


PERASMIAN BUTIK QALEESA
Jeng jeng jeng jeng ,, 


PERASMIAN BUTIK QALEESA
Bacaan doa


PERASMIAN BUTIK QALEESA
Antara koleksi baju yang menjadi kegilaan masa kini



Hamek kau, kena serbu terus. Harga murah gileerrr


PERASMIAN BUTIK QALEESA



PERASMIAN BUTIK QALEESA




PERASMIAN BUTIK QALEESA



PERASMIAN BUTIK QALEESA


PERASMIAN BUTIK QALEESA
Koleksi samping

PERASMIAN BUTIK QALEESA




PERASMIAN BUTIK QALEESA



PERASMIAN BUTIK QALEESA
Koleksi tudung satin


PERASMIAN BUTIK QALEESA
Tudung instan yang sangat mudah dan cepat dipakai Namun kelihatan gojes






Bersama Tuan Akhbar, pemilik Butik


Korang mesti takut kalau harga pakaian dekat Butik Qaleesa mahal kan? Tapi aku lagi takut bila korang berani keluarkan statement macam tu tanpa soal selidik dulu. Murah gileee woii. Jom pakat ramai ramai memeriahkan Butik Qaleesa. Serbu je weyh. Biar pening Tuan Akhbar nak layan hampa.


Nak contact pihak Qaleesa Muslim Gallery ni senang je

+603-55110787
www.qaleesa.comQaleesaMuslimGallery

Alamat PremisLot 1-54 & 1-56, Tingkat 1,
Plaza Alam Sental,
Jalan Majlis, Seksyen 14,
40000 Shah Alam

Sebelah dengan Nagoya je. Orang Shah Alam meh pakai2 serbu !!!!Bersempena nak raya. Mana tahu ada sales. Perghhh !!! Harga dah la murah dapat lagi sales, memang gile sape nak bagi ??? Qaleesa Muslim Galeri juga ada menyediakan ajen dropship bagi yang berminat, Khasnya kaum2 ibu yang duduk rumah tak buat apa, boleh jana pendapatan. Kan Kan?? Sebarang maklumat lanjut boleh segera contact pihak Qaleesa seperti butiran di atas | PERASMIAN BUTIK QALEESA


© Copyright 2017 | ALL Right Reserved to Owner. Re-edit by Sehijau Blog RA.