Tuesday, July 19, 2016

Cara Tukar Nama Dan Kata Laluan Unifi Part 2

Mieza S | 7/19/2016 04:46:00 PM | 3Comments |

Cara Tukar Nama Dan Kata Laluan Unifi Part 2


Cara Tukar Nama Dan Kata Laluan Unifi Part 2

Kalau korang pernah rujuk blog aku untuk menyelesaikan masalah penukaran password unifi di entri ini http://kanvasdakwat.blogspot.my/2015/04/cara-tukar-nama-dan-kata-laluan-unifi.html , mesti korang akan perasan ada yang tinggalkan komen dekat entri ini. Antara komen yang aku printskrin : 

Cara Tukar Nama Dan Kata Laluan Unifi Part 2

Memang betul kata Unknown ni. Tak ada safety. Sesiapa sahaja boleh ceroboh masuk hanya dengan menggunakan username sahaja. Okay jom kita mula semula. Benda ni boleh dibuat bila - bila masa sahaja. tapi seeloknya buatlah dengan kadar segera. Sebab orang senang - senang je boleh masuk kita punya akaun hanya dengan menggunakan username semata - mata. 

Ikuti tiga langkah mudah seperti dibawah.

Cara Tukar Nama Dan Kata Laluan Unifi Part 2

Semua username adalah sama menggunakan 'admin'. Jadi macammana dia boleh tahu kita adalah orang yang nak tukar password tu? Senang je. Sebelum ni korang tak pakai password, hanya login menggunakan username. Jadi lepas je korang ikut step dekat bawah ni (sila rujuk gambar), hanya wifi milik korang (akaun unifi yang hendak ditukar nama/password - bukan password wifi tapi password akaun) sahaja yang akan bersambung dan berhubung dengan password yang sudah dipilih. 

Makna nya, andaikata korang kononnya nak cuba tukar password unifi korang punya menggunakan wifi orang lain mesti tak boleh. Sebab orang tu dah set kan password pada akaun dia. So, korang je yang boleh bukak akaun unifi tu kalau nak tukar password wifi. Syaratnya guna wifi sendiri. Sebab username semua adalah sama. Dia tak boleh nak detect siapa empunya. Hanya bergantung pada ip address akaun unifi dan password sahaja.

Cara Tukar Nama Dan Kata Laluan Unifi Part 2

Cara Tukar Nama Dan Kata Laluan Unifi Part 2

So, lepas ni dah ada security korang punya password wifi. Sebab orang dah tak boleh masuk sesuka hati. Kalau nak rujuk yang pertama boleh lihat semula entri ini http://kanvasdakwat.blogspot.my/2015/04/cara-tukar-nama-dan-kata-laluan-unifi.html . Kalau ada apa - apa yang tak faham boleh tanya. Sebab aku tak reti nak menerangkan dengan cara terperinci.





3 comments:

  1. Salam nk tnye.. npe lepas ikut cara awak tnjuk terus nset laen xleh connect ehh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepatutnya tidak akan bermasalah. sbb sy sendiri pun guna cara yang sama :)

      Delete

Terima Kasih :')

© Copyright 2017 | ALL Right Reserved to Owner. Re-edit by Sehijau Blog RA.