Disclaimer | Author | Contact


Thursday, July 20, 2017

Lirik Lagu Despacito (Feat. Daddy Yankee & Justin Bieber) Luis Fonsi

Mieza S | 7/20/2017 04:13:00 PM | 0Comments |

Lirik Lagu Despacito (Feat. Daddy Yankee & Justin Bieber) Luis Fonsi

Lirik Lagu Despacito (Feat. Daddy Yankee & Justin Bieber) Luis Fonsi

[Justin Bieber:]
Come on over in my direction
So thankful for that, it's such a blessin', yeah
Turn every situation into Heaven, yeah
Oh, you are
My sunrise on the darkest day
Got me feelin' some kind of way
Make me wanna savor every moment slowly, slowly
You fit me, tailor-made love, how you put it on
Got the only key, know how to turn it on
The way you nibble on my ear, the only words I wanna hear
Baby take it slow so we can last long

[Luis Fonsi:]
Oh, tu, tu eres el iman y yo soy el metal
Me voy acercando y voy armando el plan
Solo con pensarlo se acelera el pulso

[Daddy Yankee:]
Oh, yeah ya, ya me esta gustando mas de lo normal
Todos mis sentidos van pidiendo mas
Esto hay que tomarlo sin ningun apuro

[Justin Bieber:]
Despacito
Quiero respirar tu cuello despacito
Deja que te diga cosas al oido Para que te acuerdes si no estas co
nmigo Despacito
Quiero desnudarte a besos despacito
Firmo en las paredes de tu laberinto
Y hacer de tu cuerpo todo un manuscrito

[Daddy Yankee:]
Sube, sube, sube
Sube, sube

[Luis Fonsi (Daddy Yankee):]
Quiero ver bailar tu pelo
Quiero ser tu ritmo
Que le ensenes a mi boca
Tus lugares favoritos
(Favorito, favorito, baby)
Dejame sobrepasar tus zonas de peligro
Hasta provocar tus gritos
Y que olvides tu apellido

[Daddy Yankee:]
Si te pido un beso, ven, damelo
Yo se que estas pensandolo
Llevo tiempo intentandolo
Mami, esto es dando y dandolo
Sabes que tu corazon conmigo te hace bang-bang
Sabes que esa beba esta buscando de mi bang-bang
Ven, prueba de mi boca para ver como te sabe
Quiero, quiero, quiero ver cuanto amor a ti te cabe
Yo no tengo prisa, yo me quiero dar el viaje
Empecemos lento, despues salvaje

[Daddy Yankee & Justin Bieber:]
Pasito a pasito, suave suavecito
Nos vamos pegando, poquito a poquito

[Daddy Yankee:]
Cuando tu me besas con esa destreza
Veo que eres malicia con delicadeza

[Daddy Yankee & Justin Bieber:]
Pasito a pasito, suave suavecito
Nos vamos pegando, poquito a poquito

[Daddy Yankee:]
Y es que esa belleza es un rompecabezas
Pero pa' montarlo aquí tengo la pieza
Oye!

[Justin Bieber:]
Despacito
Quiero respirar tu cuello despacito
Deja que te diga cosas al oido
Para que te acuerdes si no estas conmigo
Despacito
Quiero desnudarte a besos despacito
Firmo en las paredes de tu laberinto
Y hacer de tu cuerpo todo un manuscrito

[Daddy Yankee:]
Sube, sube, sube
Sube, sube

[Luis Fonsi (Daddy Yankee):]
Quiero ver bailar tu pelo
Quiero ser tu ritmo
Que le ensenes a mi boca
Tus lugares favoritos
(Favorito, favorito, baby)
Dejame sobrepasar tus zonas de peligro
Hasta provocar tus gritos
Y que olvides tu apellido

[Luis Fonsi:]
Despacito
This is how we do it down in Puerto Rico
I just wanna hear you screaming, "Ay, Bendito!"
I can move forever cuando este contigo
Bailalo!

[Daddy Yankee, Luis Fonsi & Justin Bieber:]
Pasito a pasito, suave suavecito
Nos vamos pegando, poquito a poquito

[Luis Fonsi (Daddy Yankee):]
Que le ensenes a mi boca
Tus lugares favoritos
[-] (Favorito, favorito, baby)

[Daddy Yankee, Luis Fonsi & Justin Bieber:]
Pasito a pasito, suave suavecito
Nos vamos pegando, poquito a poquito

[Luis Fonsi (Daddy Yankee):]
Hasta provocar tus gritos (Fonsi)
Y que olvides tu apellido (D.Y.)

[Justin Bieber:]
Despacito

Sumber

Thursday, July 13, 2017

Tips Mudah Putihkan Gigi

Mieza S | 7/13/2017 10:43:00 PM | 8Comments |

Tips Mudah Putihkan Gigi

Tips Mudah Putihkan Gigi
Sumber gambar : google

Kalau korang perasan, sebelum ni aku adalah pengguna tegar braces. Mana taknya. Gigi aku berpagar besi dalam masa yang cukup lama. Adalah dalam 7 tahun lebih jugak. Gila lah. Yela, aku kan kes khas. Hmmm. Tu lah lama. Aku memang tak ada berus gigi khas untuk orang yang pakai braces ni. Aku sekadar pakai berus gigi biasa. Memang kembang semangkok berus gigi tu aku tenyeh. Dan kelakarnya, gigi yang diberus tu tak delah bersih mana. Sebab tertutup dengan besi. Jadi, gigi aku banyak plak (taktahu eja) dan kuning.

Sekarang ni lega ~ Aku dah cabut besi. Tapi, masih kena pakai macam sesuatu yang menyerupai gigi palsu. Giginya tak ada. Cuma ada besi dan lelangit. Uish. Menyusahkan weyh. Aku ingat, bila dah cabut dapatlah bebas. Rupanya masih dibelenggu rasa nak pengsan dan stress. Hahahhaa.

Jadi kali ni, aku nak share tips mudah putihkan gigi. Sebab aku dalam proses putihkan gigi dan sucikan gigi.

Tips Putihkan Gigi 

Untuk putihkan gigi ni ada banyak cara. Korang boleh pilih nak yang cepat, lambat, senang, susah. Pilihan ditangan korang. Bukan di tangan aku k. Jom ikut langkah dibawah untuk gigi yang lebih bersih dan sihat!

Tips Mudah Putihkan Gigi

Tips #1
Putihkan gigi dengan baking soda.
Bahan - bahan : beberapa sudu teh baking soda + air/jus lemon/limau + berus gigi
Cara : campurkan kesemua bahan dan gaul rata. Letakkan bahan yang sebati tadi di atas berus gigi. Lepastu korang berus lah gigi macam biasa menggunakan bahan yang telah digaul. Biarkan beberapa minit kemudian bilas. 

Tips Mudah Putihkan Gigi

Tips #2
Putihkan gigi dengan minyak kelapa
Bahan - bahan : satu sudu teh minyak kelapa
Cara : Sebelum memberus gigi pada waktu pagi, sapukan minyak kelapa pada keseluruhan gigi. Ratakan menggunakan lidah. Biarkan selama 10-15 minit dan bilas. Lepastu boleh lah berus gigi macam biasa.

Tips Mudah Putihkan Gigi

Tips #3
Putihkan gigi dengan kulit buah oren
Bahan - bahan : Buah oren
Cara : kupas kulit buah oren. Sapukan bahagian putih (bahagian dalam) kulit oren pada gigi. Lakukan secara kerap untuk kesan yang lebih cepat.
** kalau gigi korang sensitif, abaikan pilihan tips yang ini.


Tips Mudah Putihkan Gigi

Tips #4
Putihkan gigi dengan lemon dan garam
Bahan - bahan : jus lemon + sedikit garam
Cara : Campurkan keduanya dan gaul sebati. Bila dah sebati, sapukan pada gigi.
** jangan gunakan terlalu kerap kerana akan merosakkan lapisan pada gigi yang disebabkan kandungan asid yang tinggi pada lemon. Selain tu, garam yang berlebihan juga akan menyebabkan merosakkan lapisan kulit gigi yang akan menyebabkan gigi berliang. 

Tips Mudah Putihkan Gigi
Tips #5
Putihkan gigi dengan ARILGLOW
Bahan - bahan : Pemutih gigi ARILGLOW
Cara : Sebelum memakai ARILGLOW korang digalakkan untuk memberus gigi dahulu. Kemudian lap gigi tu sampai kering. Pusingkan bahagian bawah pen dan sapukan gel yang keluar pada gigi secara rata. Biarkan selama 15minit dan bilas.
** elakkan dari terkena bibir dan elakkan makan dan minum selama 30minit. 

Pen Pemutih Gigi Aril Glow

Tips Mudah Putihkan Gigi

Sekarang memang trend pantas dan mudah kan? Jadi, kalau korang nak putihkan gigi dengan pantas, gunalah pemutih gigi Aril Glow ni. Takpayah dah nak kena gaul - gaul sebati. Hahhahaha. Pusing pen, terus je boleh guna dekat gigi. Kan? Korang nak mudah ke nak lambat? Ha pilih la mana satu.

Kesan akan kekal?

Kesan tidak akan kekal selagi penjagaan gigi tidak diutamakan. Gigi secara semulajadi akan kotor dan kuning dari masa ke masa. Ia bergantung pada makanan/minuman harian kita. Elakkan minuman soda, wine, rokok dan makanan berwarna yang menyebabkan gigi kuning. Ia bukanlah cat kekal untuk menampal kuning pada gigi anda.

Siapa yang boleh guna pemutih gigi Arilglow
- Umur 12 tahun ke atas
- Mereka yang mempunyai masalah gigi kuning
- Lelaki dan wanita
- Ibu menyusu
- Mereka yang memakai braces
- Wanita mengandung tidak di galakkan

Elakkan perkara ini selepas rawatan (24-48 jam)
Perlu diingatkan selepas rawatan pemutihan, liang-liang enamel akan terbuka dan ini menjadikan lebih mudah terdedah kepada apa-apa kotoran. Apabila liang tutup, dimana biasanya terjadi 24-48 jam selepas prosedur, anda boleh sambung semula seperti biasa.

Gigi palsu?
- Ia hanya berkesan kepada gigi semulajadi sahaja.
• Minuman yang bersih:
- Air putih
- Air suling
- Susu

Makanan yang perlu dielakkan:
- Lemon, Jus oren, Apa sahaja jus buahan
- Teh dan kopi
- Cola-cola dan minuman bergas
- Minuman tenaga

Makanan yang perlu dielakkan:
- Karot dan buah oren dan sayuran
- Brokoli, bayan dan sayuran hijau
- Coklat
- Roti putih
- Tomato dan sos merah
- Mentega dan marjerin


Nasihat tambahan:
  1. Elakkan air panas atau sejuk. Ia tidak bagus selepas rawatan disebabkan boleh mengubah suhu pada gigi anda. Perubahan suhu menyebabkan gigi mengembang dan mengecut, membolehkan kotoran menembusi gigi anda. Kurangkan kopi dan teh atau cuba minum menggunakan straw untuk mengurangkan jumlah air yang terkena gigi anda.
  2. Elakkan makanan dan minuman yang bersifat asid. Ia membuka liang enamel gigi membenarkan kotoran menembusi gigi dengan mudah. Gunakan straw untuk kurangkan bahan ini terkena gigi anda.
  3. Kurangkan merokok. Ia disebabkan nikotin pada puntung rokok menyebabkan gigi kuning. JIka anda tidak berhenti, sekurangnya cuba had dan kurangkan.
  4. Guna gincu "smudge proof". Untuk pastikan lipstik daripada terkena pada gigi disebabkan lisptik biasa boleh sebabkan kotoran pada gigi.

Info lanjut mengenai Aril Glow
Website : https://arilglow.com/
Fanpage : https://www.facebook.com/arilglowhq/


Sorang Pemenang dari Bloglist

Mieza S | 7/13/2017 11:53:00 AM | 3Comments |

Sorang Pemenang dari Bloglist


Sorang Pemenang dari Bloglist

Sebelum ni aku ada buat satu giveaway yang orang tak tahu. Maksudnya macam orang tak perasan pun giveaway aku sedang berlangsung. Seperti yang dijanjikanm akan ada seorang pemenang sepanjang giveaway berlangsung. Aku jugak lewat umumkan pemenang. Ada dua entri yang sempat aku kongsi di blog. 

Korang boleh baca dekat pautan di bawah :

Sebenarnya banyak je entri yang aku nak tulis berkenaan ni. Tapi kekangan masa woi. Raya puna ku cuti seminggu tak berupdate blog. Sedih nau. Aku tak mau pilih kasih. Aku akan bagi dua dua ni topap RM5 buat masa ni. Aku akan hubungi diorang. Kalau diorang tak reply. Aku redha. Hahha Tahniah kerana menuliskan perkongsian yang menarik perhatian aku. 



Segmen Blogwalking Raya 2017 Mialiana.com

Mieza S | 7/13/2017 09:42:00 AM | 2Comments |

Segmen Blogwalking Raya 2017 Mialiana.com

Klik banner / SINI

MINI GIVEAWAY BY #JMBELOG #2

Mieza S | 7/13/2017 09:37:00 AM | 5Comments |

MINI GIVEAWAY BY #JMBELOG #2

MINI GIVEAWAY BY #JMBELOG #2
Klik banner / SINI

Wednesday, July 12, 2017

Lirik Lagu Mencinta Kamu Drama Band

Mieza S | 7/12/2017 11:18:00 PM | 0Comments |

Lirik Lagu Mencinta Kamu Drama Band

Lirik Lagu Mencinta Kamu Drama Band

Mungkin bukan diri ini yang terbaik
Mungkin bukan diri ini yang sempurna
Namun rela ku serahkan jiwa raga
Demi memiliki semua yang terindah

Untukku
Untukmu

Mencinta kamu
Akanku kerjakan sepanjang hidupku
Biar sampai nyawa ini kan terhapus
Hanya kamu terbaik untukku

Bukan hanya semusim
Semusim takkan cukup
Ku ingin selamanya
Selamanya

Mencinta kamu
Akanku kerjakan sepanjang hidupku
Biar sampai nyawa ini kan terhapus
Hanya kamu terbaik untukku

Mencinta kamu
Akanku kerjakan sepanjang hidupku
Biar sampai nyawa ini kan terhapus
Hanya kamu terbaik untukku

Mungkin bukan diri ini yang terbaik
Mungkin bukan diri ini yang sempurna

Lirik Lagu Selalu Denganmu Cherpen Band

Mieza S | 7/12/2017 08:12:00 PM | 0Comments |

Lirik Lagu Selalu Denganmu Cherpen Band 

Lirik Lagu Selalu Denganmu Cherpen Band

Lelah hati ku menanti
Cinta yang mengisi hidupku
Engkau tiba hadir memenuhi
Relung hatiku yang telah lama sepi

Andainya kau tahu betapa
Ku memerlukanmu
Hingga hujung waktu

Aku ingin selalu
Selalu denganmu
Dalam hidup dan matiku

Aku ingin selalu
Selalu didekatmu
Mendakapmu sepenuh jiwaku

Engkau tiba hadir memenuhi
Relung hatiku yang telah lama sepi

Andainya kau tahu betapa
Ku memerlukanmu
Hingga hujung waktu

Aku ingin selalu
Selalu denganmu
Dalam hidup dan matiku

Aku ingin selalu
Selalu didekatmu
Mendakapmu sepenuh jiwaku

Andainya kau tahu betapa
Ku memerlukanmu
Hingga hujung waktu

Aku ingin selalu
Selalu denganmu
Dalam hidup dan matiku

Lirik Lagu Biarkanlah Drama Band

Mieza S | 7/12/2017 05:21:00 PM | 0Comments |

Lirik Lagu Biarkanlah Drama Band

Lirik Lagu Biarkanlah Drama Band

Semua pernah tercipta
Seakan terhapus sudah segala
Tak mampu ku kembali
Biarkan saja berakhir di sini

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah
Aku pergi demi bahgiamu

Semua janji terbina
Seakan sudah tiada bermakna
Tak mampu ku kembali
Biarkan saja berakhir di sini

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah
Aku pergi demi bahgiamu

Selagi kita masih bersama
Semakin ku terluka

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah semuanya
Aku pergi demi bahgiamu
Aku pergi demi bahgiamu
Aku pergi demi bahgiamu

Lirik Lagu Kali Ini Cherpen Band

Mieza S | 7/12/2017 04:00:00 PM | 1Comments |

Lirik Lagu Kali Ini Cherpen Band

Lirik Lagu Kali Ini Cherpen Band

Andai kita temu saat itu
Semua raga akan menjadi milikku
Terang kau lihatlah pada di sisi kegelapan
Yang di hujung tersimpan ikhlas

Maafkanlah aku bila tidak sempurna
Mengkhianatimu

Bergenang mata membacakan
Semua kisah yang telah engkau lalui
Tiada apapun yang dapat menandingi dirimu
Kekasih hati selamanya

Maafkanlah aku bila tidak sempurna
Mengkhianatimu
Mohon jangan lupa ingat aku selalu
Dalam lenamu

Maafkanlah aku bila tidak sempurna
Mengkhianatimu
Mohon jangan lupa ingat aku selalu
Dalam lenamu

Maafkanlah aku bila tidak sempurna
Mengkhianatimu
Mohon jangan lupa ingat aku selalu
Selamanya

Lirik Lagu Bukan Untukku Hyper Act

Mieza S | 7/12/2017 01:33:00 PM | 2Comments |

Lirik Lagu Bukan Untukku Hyper Act

Lirik Lagu Bukan Untukku Hyper Act

Malam ku tak berbintang
Siang ku hanya berlari-lari
Apakah tanda mengenalimu
Sekadar mimpi

Jari ku sentuh
Dingin ku rasai
Kosong tiada makna
Diamnya tak berkata

Hanya aku yang tak pernah
Mengejar kejora kau janji bersama
Walau dirimu berharga tidak kau bahagia
Jika ku bersama denganmu

Tanpa sayap cintamu
Tak akan ku terbang setinggi ini
Ku tuju langit cerah
Rupanya kelam kabus menanti

Percaya kasih ku cuba sedaya
Namun tiada beza
Biar ku undurkan diri

Hanya aku yang tak pernah
Mengejar kejora kau janji bersama
Walau dirimu berharga tidak kau bahagia
Jika ku bersama denganmu

Hanya aku yang tak pernah
Mengejar kejora kau janji bersama
Walau dirimu berharga tidak kau bahagia
Jika ku bersama denganmu

Mungkin kecewa mencari
Gelapnya berteman ku rindu selama
Namun harus ku mengerti kiranya kau di sisi
Cintamu bukannya untukku

Watson's Pika Pika Sparkling Bright Workshop

Mieza S | 7/12/2017 10:37:00 AM | 1Comments |

Watson's Pika Pika Sparkling Bright Workshop

Watson's Pika Pika Sparkling Bright Workshop

Macam dah lama sangat aku tak update entri event/review. Hahahaha. Kau tahu tak? Aku masih dalam mood raya yang sedang bermalas - malasan. Oh ya. Berita baik yang pertama untuk diri sendiri ialah, aku macam dah ada satu notebook personal yang akan digunakan sebagai tempat untuk update blog. Yeahhh! Tapi, aku masih dalam usaha hantor kedai nak betulkan keyboard. Nampak tak aku ni gigih? 

Watson's Pika Pika Sparkling Bright Workshop


Berita baik yang kedua ialah siapa selalu ada masalah bila nak cuci muka? Dah cuci muka guna pencuci tapi bila lap dengan tisu/kapas masih ada mekap yang melekat? Ha siapa siapa? Baik mengaku. Kalau korang nak tahu, Watson's telah memperkenalkan produk terbaru dari Jepun yang sangat berkesan untuk mencuci dan menangkal mekap. Bukan tu je. Muka pun nampak lebih licin. Ya serius. Aku dah cuba masa Pika Pika Workshop haritu.

Watson's Pika - Pika Workshop di Forêt Blanc 

Watson's Pika Pika Sparkling Bright Workshop
Sumber
Apa yang kelakarnya, masa workshop tempoh hari semua teruja tau. Mana tak nya. Ada no mirror makeup challenge. Tapi ramai yang main tipu. Hehehe. Weyh muka aku banyak bintik - bintik hitam tau. Oh no! semua blogger memang sporting habis. Walaupun diorang main tipu termasuk aku (jadikan phone sebagai cermin), still jugak diorang gigih mekap sampai lukis kening. Eh, siapa lah tu. Hahhaa. Lepas tu, kitorang cuci muka guna Sparkling Bright Fruity Deep Cleansing. Lepas je cuci muka tu, aku memang rasa muka aku sangat - sangat licin. Nama pun deep cleansing kan ? Hehehe. 

Watson's Pika Pika Sparkling Bright Workshop
Watson's Pika Pika Sparkling Bright Workshop

Sumber


Apa yang paling tak boleh lupa sepanjang workshop? Mestilah makanan. Blogger dan makanan berpisah tiada. Walaupun bukan food review, semua dok pakat tangkap gambar makanan yang comel. Nak makan pun sayang. Tapi kalau tak makan lagi sayang kan? MEMBAZIR. Ada kek, ada coklat, ada makaron. Ada. Macam - macam lah. Kalau korang suka makanan comel, meh datang Foret Blanc date dengan boyfren. <3

Watson's Pika Pika Sparkling Bright Workshop
Watson's Pika Pika Sparkling Bright Workshop
Ais Krim unicorn

Watson's Pika Pika Sparkling Bright Workshop
macaron unicorn

Pika - Pika Sparkling Bright 

Watson's Pika Pika Sparkling Bright Workshop

Produk Pika Pika ni memang nama dia start dengan perkataan sparkling bright. Cuka teka kenapa? Oh ye. Aku ni tak pandai sangat english. Lepas aku google translate sparkling bright bermaksud berkilauan bercahaya. ya memang betul. Lepas pakai produk pika pika kita akan rasa muka glowing gila. 

Pika Pika Sparkling Bright Fruity Cleansing Liquid ni boleh pakai macam biasa je. Macam pakai pencuci muka tu lah. Alaaa, macam selalu tu. Alaaa, takkan tak pernah cuci muka kot. Tipu. Hhahahaa. Pakai cleansing deep Pika Pika ni, memang habis semua mekap waterproof aku tertanggal. Yag penting, masa cuci tu urut - urut sikit muka. Dan dan. Deep cleansing ni memang wangi. Bau buah macam epal gitu. Korang jangan makan pulak. Kang naya je pahit. 

Watson's Pika Pika Sparkling Bright Workshop
Baru lepas pakai Pika Pika Sparkling Bright Hot & Cool Cleansing Gel
Produk yang kedua dari Pika Pika ialah Pika Pika Sparkling Bright Hot & Cool Cleansing Gel. Pakai yang ni tak boleh pakai banyak. Sebab nanti rasa muka terbakar. Eh ~ Tak lah. Macam warm sikit je. Aku pakai sikit tak rasa sangat. Ada orang lain pakai tebal, memang terasa bahang dekat muka. Fungsi dia? Untuk senang tanggalkan kotoran daki di hidung seperti black head and white head. Lepas pakai produk ni, memang jenuh lah tangan kau gatal nak keluarkan black head and white head yang dah lama bersemayam dekat hidung tu. 

Paling best. Siapa suka pakai mask? Korang boleh cuba Pika Pika Sparkling Bright Peel Off Mask. dalam produk ni mengandungi white clay yang membantu menyerap lebihan minyak di muka. Kalau ada masalah muka berminyak, produk ni memang bagus untuk dicuba. Kalau okay, boleh teruskan. Jadilah pengguna bijak! 

Korang dah boleh mula beli dan cuba produk Pika Pika di Watson's . 

Harga Pika Pika Sparkling Bright 
Pika Pika Sparkling Bright Fruity Cleansing Liquid :  RM79.00
Pika Pika Sparkling Bright Hot & Cool Cleansing Gel : RM39.00
Pika Pika Sparkling Bright Peel Off Mask : RM49.00

Jangan cepat melatah tengok harga mahal sangat. Kalau murah tak berkualiti pulak. Beli produk Pika Pika secara online di Watson's untuk harga yang lebih murah dan jimat. Berita baiknya ialah korang boleh dapatkan diskaun sebanyak 10% dengan menggunakan promo code : PIKA10A . Sah sehingga 31 Julai 2017. Cepat cepat!!!! Nanti habis.  

Terima kasih kepada 

Watson's Malaysia
Website : http://www.watsons.com.my/ 
Facebook : https://www.facebook.com/watsonsmalaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/watsonsmy/
The Butterfly Project
Facebook : https://www.facebook.com/ButterflyProjectMalaysia/
*** sumber sesetengah gambar : Tammy Lim

Tuesday, July 4, 2017

Lirik Lagu Hidup Dalam Mati Syamel AF

Mieza S | 7/04/2017 08:52:00 PM | 2Comments |

Lirik Lagu Hidup Dalam Mati Syamel AF

Lirik Lagu Hidup Dalam Mati Syamel AF

Lakaran lukisan tak berwajah
Meronta ku di dalam kesunyian
Tak rela ku mengejar cinta yang hampir kelam
Sendiri ku di sini pilu

Angin bawalah aku pergi
Pergi dari kesakitan ini
Tak mampu ku menahan peritnya perpisahan
Tuhan hapuskan semua kenangan

Tak ku menduga kau berlalu pergi
Tinggalkan semua mimpi dan janji
Terluka aku menangis
Tersedar kau hilang di hati

Jangan diucap sesal mu berkali
Tiada erti hidup ini
Ku terima suratan takdir
Biarkan aku sendiri hidup dalam mati

Tak mampu ku menahan
Peritnya perpisahan
Tuhan hapuskan semua kenangan

Tak ku menduga kau berlalu pergi
Tinggalkan semua mimpi dan janji
Terluka aku menangis
Tersedar kau hilang di hati

Jangan diucap sesal mu berkali
Tiada erti hidup ini
Ku terima suratan takdir
Biarkan aku sendiri hidup dalam mati
Hidup dalam mati

Lirik Lagu Terus Mencintai Siti Nordiana

Mieza S | 7/04/2017 08:45:00 PM | 0Comments |

Lirik Lagu Terus Mencintai Siti Nordiana

http://cdn.suria.my/wp-content/uploads/2017/03/nana-1-1-1024x684.jpg


Oh Kasihku takkan hilang
Bila Kau ingat kepadaku
Oh Cintaku tak akan pudar
Bila Kau selalu disampingku

Rasa Rinduku melayang layang
Mengingatkan Engkau seorang
Menyemai kasih di dahan cinta
Haruskah aku terus menangis

Mengapa rindumu padaku

Tak Sebesar rasa sayangku padamu
Mengapa cintamu padaku
Tak Bisa seluas lautan

Rasa Rinduku melayang layang
Mengingatkan Engkau seorang
Menyemai Kasih di dahan cinta
Haruskah Aku terus menangis

Mengapa Rindumu padaku
Tak Sebesar rasa sayangku padamu
Mengapa Cintamu padaku
Tak Bisa seluas lautan
baca juga Lirik Lagu Memori Berkasih
Sungguh Sungguh ku tak bisa
Menahan Besarnya rinduku padamu
Sungguh Sungguh ku tak bisa
Memaksa Dirimu mencintaiku

Mengapa Rindumu padaku
Tak Sebesar rasa sayangku padamu
Mengapa Cintamu padaku
Tak Bisa seluas lautan
Tak Bisa seluas lautan


Lirik Lagu Lebih Sempurna Syamel AF

Mieza S | 7/04/2017 06:45:00 PM | 0Comments |

Lirik Lagu Lebih Sempurna Syamel AF

Lirik Lagu Lebih Sempurna Syamel AF



Ombak laut, angin bayu
Menemaniku di kala terkenang dirimu

Manis indah dalam cinta
Tak pernah kusangka kau pergi hanya kerana dia

Bertahun sudah kita bersama
Hanya dusta sebalik setia
Kau biarku derita
Menangis di dalam jiwa

Kau terluka akulah peneman
Kau bahagia aku ditinggalkan
Mudahnya kau berubah
Sepiku berteman air mata

Berlalulah kau masa
Aku tidak berdaya
Temukannya yang lebih sempurna

Bertahun sudah kita bersama
Hanya dusta sebalik setia
Kau biarku derita
Menangis di dalam jiwa

Kau terluka akulah peneman
Kau bahagia aku ditinggalkan
Mudahnya kau berubah
Sepiku berteman air mata

Berlalulah kau masa
Aku tidak berdaya
Temukannya yang lebih sempurna
Temukannya yang lebih sempurna
Temukannya yang lebih sempurna

Lirik Lagu Disana Cinta Disini Rindu Tajul & Wany Hasrita

Mieza S | 7/04/2017 03:41:00 PM | 0Comments |

Lirik Lagu Disana Cinta Disini Rindu Tajul & Wany Hasrita

Lirik Lagu Disana Cinta Disini Rindu Tajul & Wany Hasrita

Sejak ku dengar merdu suaramu
Tidak ku sangka jiwa terganggu
Apa kurangnya suara manjamu
Menyentuh hati membawa mimpi

Kamu wanita manis sekali
Lirik matamu membawa cinta
Kamu lelaki pandai menggoda
Hingga hatiku mulalah rindu

Riang hatiku
Hilangnya resah

Disini cinta
Disana cinta

Benarkah…

Disana rindu
Disini rindu
Sejiwa

Disini sayang
Disana sayang
Sekata..

Orang disana
Orang disini

Sama Menanggung rasa

Cinta
Tak dapat diduga
Cinta hanya dapat dirasa

Senada dalam cinta

Disini cinta
Disana cinta
Benarkah..

Disana rindu
Disini rindu
Sejiwa

Disini sayang
Disana sayang
Sekata..

Orang disana
Orang disini
Sama menanggung rasa

Cinta
Tak dapat diduga
Cinta
Hanya dapat dirasa
Senada dalam cinta
Smulekan cinta

Irama indah
Semoga hilang kesunyian
Semoga hilang kesunyian

Monday, July 3, 2017

Lirik Lagu Aisyah Projector Band

Mieza S | 7/03/2017 02:45:00 PM | 2Comments |

Lirik Lagu Aisyah Projector Band

Lirik Lagu Aisyah Projector Band

La La la laa..3x

Mula Mula mula ku happy
Tiba Tiba dia sakitkan hatiku
Tak Apalah terima kasihlah jadi kekasihku

Satu Dua tiga ku cintamu
Kau Hanya satu menjadi kekasihku
Berjanjilah Padaku sayangku
Kau Akan setia

Aisyah
Jangan Ragu-ragu dengan cinta ini
Jangan Kau ragu-ragu ku jadi kekasihmu
Percaya Padaku
Ku Akan jadi yang terbaik untuk cintamu

Aisyah
Aku Sayang kamu aku rindu kamu
Tidur Malamku sentiasaku mimpikan kamu
Kau Hanya milikku untuk selamanya

Aku Sayang ku rindu aku cintamu

Mula Mula mula ku happy
Tiba-tiba Dia sakitkan hatiku
Tak Apalah terima kasihlah jadi kekasihku

Satu Dua tiga ku cintamu
Kau Hanya satu menjadi kekasihku
Berjanjilah Padaku sayangku
Kau Akan setia

Aisyah
Jangan Ragu-ragu dengan cinta ini
Jangan Kau ragu-ragu ku jadi kekasihmu
Percaya Padaku
Ku Akan jadi yang terbaik untuk cintamu

Aisyah
Aku Sayang kamu aku rindu kamu
Tidur Malamku sentiasaku mimpikan kamu
Kau Hanya milikku untuk selamanya

Aisyah
Jangan Ragu-ragu dengan cinta ini
Jangan Kau ragu-ragu ku jadi kekasihmu
Percaya Padaku
Ku Akan jadi yang terbaik untuk cintamu

Aisyah
Aku Sayang kamu aku rindu kamu
Tidur Malamku sentiasaku mimpikan kamu
Kau Hanya milikku untuk selamanya

Aku Sayang ku rindu aku cintamu

La La la laa..3x

Aku Sayang ku rindu aku cintamu

Lirik Lagu Pertama Kali Shaa

Mieza S | 7/03/2017 11:46:00 AM | 2Comments |

Lirik Lagu Pertama Kali Shaa

Lirik Lagu Pertama Kali Shaa
Pertama Kali
Ku Kenalkan dirimu
Betapa Indahnya
Bila Kau senyum

Pertama Kali
Ku Rapat denganmu
Baruku tahu kau
Amat bermakna padaku

Aku tahu kau sudah berpunya
Tapi Ku sanggup menunggu selamanya
Hingga kini aku menanti
Mengapa Sikit engkau tidak mengerti

Mengapa Kini engkau berbagi
Aku Disini tetap akan menanti
Puasku Rayu puas memujuk
Kau Tetap dengan egomu untuk meninggalkan ku

Waktu Kau rapuh aku yang kau tuju
Bila Ku merindu kau pergi menjauh
Pertama Kali
Ku Kenalkan dirimu

Betapa Indahnya
Bila Kau senyum
Aku Tahu ku bukan pilihanmu
Tapi Ku tahu ku hanya cinta kamu

Pertama Kali
Ku Dilukai

Thursday, June 22, 2017

Jawab Survey Dapat Gift dari Produk B.liv oleh Jaya Cosmetics

Mieza S | 6/22/2017 01:01:00 PM | 3Comments |

Jawab Survey Dapat Gift dari Produk B.liv 

Jawab Survey Dapat Gift dari Produk B.liv oleh Jaya Cosmetics

Korang nak tahu tak? Best gila bila aku terpilih untuk menjawab survey tempoh hari. Mana taknya, cuma jawab survey je lepas tu aku dapat produk dari B.liv yang bernilai lebih dari RM100. Produk ni mahal tau. Aku pun tak reti pakai mahal - mahal ni. Huhuuu. Sekarang aku dalam proses tengah mencuba produk ni. Terima kasih dekat Yuyin Azman sebab selau tag nama aku setiap kali dia masuk contest. Banyak rezeki yang aku dapat semuanya melalui dia. Kalau dia tak tag nama aku, aku pun tak join mende - mende macam ni. Semoga Tuhan murahkan rezeki dia. 

Dekat survey tu, diorang ada suruh aku try produk seperti clensing, dan mask. Dia tanya lah tesktur mana lagi okay? Dan mintak pendapat aku selepas menggunakan. Lepastu ada lah beberapa jenis krim. Dia mintak aku bagi pendapat tentang warna dan bau mana lagi okay. Tak sampai setengah jam pun survey ni.

Dekat bawah ni aku ada ambil gambar produk yang aku dapat. 

Jawab Survey Dapat Gift dari Produk B.liv oleh Jaya Cosmetics

Jawab Survey Dapat Gift dari Produk B.liv oleh Jaya Cosmetics

Jawab Survey Dapat Gift dari Produk B.liv oleh Jaya Cosmetics



Jawab Survey Dapat Gift dari Produk B.liv oleh Jaya Cosmetics

Jawab Survey Dapat Gift dari Produk B.liv oleh Jaya Cosmetics

Jawab Survey Dapat Gift dari Produk B.liv oleh Jaya Cosmetics

Jawab Survey Dapat Gift dari Produk B.liv oleh Jaya Cosmetics
Bergambar bersama kakak Rekha. Dialah PIC sepanjang aku dekat sana.
Amacam? Jeles tak? Hehehhee. Kakak Rekha aku kata comel bila jawab soalan dia macam budak - budak. Awwww. Hikhokkk. Korang kalau  nak dapat produk ni jugak, korang boleh klik pautan --> contest . Yang akan tamat pada 3/7/2017 . Masih ada peluang dan ruang kalau korang nak merasa. Mana tahu kan, kalau produk ni okay dengan kulit muka korang, boleh korang teruskan jadi pengguna setia. kalau korang rasa, susah nak dapat produk ni. Boleh beli online di online shopping atau contact diorang dekat facebook. Boleh buat pesanan dekat diorang je. :) 

Info Lanjut : 
Facebook : jayeoncosmetic
Instagram : @jayeoncosmetic

Instagram : @bliv
Website : www.bliv.com

Wednesday, June 21, 2017

Tak Payah Rasa Macam Bagus

Mieza S | 6/21/2017 12:41:00 PM | 4Comments |

Tak Payah Jadi Macam Bagus

Tak Payah Rasa Macam Bagus

Isu ni dah lama sangat aku nak cakap. Aku tak adalah bagus sangat nak cakap pasal benda ni. Tapi aku ada mulut, dan aku berhak bersuara. Kalau aku diam, sampai bila pulak aku nak diam kan? Sakit jugak hati bila baca. Mula - mula aku ingat sekadar nak tulis dekat facebook. Tapi aku rasa macam tak best pulak membebel dekat facebook. Tak puas. Aku nak tulis panjang - panjang walaupun tak macam karangan SPM. 

Pernah tak baca confession pasal orang terlanjur lah, pelacur lah, maknyah lah, gay lah. and banyak lagi lah. Apa perasaan kau? Perasaan aku bersimpang siur. Tak tahu nak meletakkan dia sebagai apa. Kan itu masa silam dia. Sebab tu ada syurga neraka. Orang masuk neraka pun akan masuk syurga, cuma tempohnya agak panjang dan membebankan. Sebab tu adanya peluang Tuhan bagi untuk bertaubat. Tapi, tu lah. Manusia bajet nak jadi Tuhan. Tak pun nak jadi malaikat mencatit kesalahan dan dosa orang lain. Kan aku dah cakap. Tak payah jadi macam bagus. 

Ini bukan isu menjaga tepi kain orang. Tak tak. Tapi isunya bila kau tak reti nak jaga hati orang lain. 
Baca pautan ini --> https://aliffchannel.com/ . Aku nak highlightkan soalan yang selalu ditanya oleh orang laki - laki bila kenal dengan mana - mana perempuan 'Pernah tidur dengan mana - mana lelaki'. Dan jawapan cliche perempuan ialah 'Awak tidak perlu tahu. Kalau awak ikhlas mahu menjadikan saya sebagai isteri awak, tak perlu awak tanya saya soalan ini.'
Tak Payah Rasa Macam Bagus
Bila benda macam ni ditulis dekat mana confession, rata - rata masyarakat melayu lelaki amnya akan mula kata perempuan ini itu. Dan semuanya yang buruk - buruk. Lagi - lagi dari laki - laki yang rasa diri dia bagus tak pernah buat dosa langsung. Seolah - olah perempuan yang pernah ada masa silam adalah perempuan paling jijik, kotor, hina, buruk, celaka, sampah dan patut dibunuh kerana tak layak hidup. Kalau hidup pun nak buat apa kan? Menyusahkan orang dan tak kan dipilih mana - mana lelaki sebab dah jadi sampah. Hello, sampah kan? Buang jela. Simpan pun menyemak.

Yelah laki - laki. Aku faham kalau bangsat mana pun kehidupan kau dan masa remaja kau dulu, kau tetap masih mahukan kehidupan sempurna dengan perempuan - perempuan yang masih suci, masih elok kerana kau sering dijaja dengan kata - kata 'cari yang elok budi pekertinya nescaya eloklah anak - anaknya.' Memang betul pun ayat ni. Kau memang kena cari yang elok - elok, supaya keturunan kau pun elok. Betul betul.

Tapi yang dok komen macam bagus tu kenapa. Aku geram betul dengan orang macam ni. Ni contoh komen - komen yang aku rasa macam grr!! Tak salah tanya pasal masa silam orang lain dan tak salah jugak kalau nak memilih. Tapi tak payah menghina lah. Ni yang komen menghina ni semua malaikat ni. Jenis yang dijadikan dari cahaya, putih. Tak pernah ada dosa. Gila suci weyh dorang ni.

Ada yang mempertikaikan pasal hantaran jugak. Tapi aku tak nak komen pasal tu. Aku nak komen pasal yang menghina je.

Tak Payah Rasa Macam Bagus
Tak Payah Rasa Macam Bagus
Tak Payah Rasa Macam Bagus
Tak Payah Rasa Macam Bagus
Tak Payah Rasa Macam Bagus
Tak Payah Rasa Macam Bagus

taknak jawab takpe , tapi boleh scan kat bawah berapa orang dah celup - Rafiq Alvasta
Hebat kan dia? hahhaa. Aku rasa dia ni banyak buat 'kajian' tu tahu benda - benda macam ni. Kalau betul dia noob, benda simple macam ni dia takkan tahu. Aku baca komen dia dengan kawan dia. Dia reply mesej kawan dia macam ni : betul tu izmi. ha ha. kan jujur tu lebih elok. ha ha. Aku tak pasti, kalau dia boleh terima kebenaran dan abaikan apa yang perempuan tu punya kejujuran. Sebab dari lagak dia komen boleh scan tu, ya ampun. Angkuh nak mampos!

Gi mampos la kau dgn aib. maruah sendiri x reti nak jaga, lepas tu nak terima kau dgn seadanya. hantaran nak 20k. BABI APA. - Sophie Jikan
Ni pun ego sangat ni. Cara dia cakap macam. 'Kau dah buat dosa besar kau ingat aku nak maafkan kau ke? Aku tuhan. Aku je boleh jatuhkan hukuman dekat orang. Dosa kau takkan terampun. Sebab aku tahu tuhan memang takkan terima taubat kau. Kau jijik. Tuhan takkan mengaku kau umat dia lagi.'

Tips pilih bakal isteri. Tanya kisah silam dia. Kalau dia bagi jawapan 'lelaki yang baik takkan tny kisah silam perempuan' yang tu kau reject dulu wakaka - Alif Jo Har 
Ni komen orang berlagak suci. Aku rasa selama hayat dia hidup, dia langsung tak pernah mengguriskan hati Tuhan. Tak pernah langsung memijak tempat - tempat kotor, tangan sentiasa suci tak pernah pegang benda - benda haram, tak pernah langsung melakukan aktiviti - aktiviti yang berdosa sebab selama nya dia sentiasa suci tak pernah berdosa walau sekecik - kecik zarah. Pergh. Gila lah. Ahli syurga ni weyh. SELAMAT DATANG KE SYURGA! 

'aib saya ' kepala butoh kau , cipap kau dk ternganga dibantai butoh laki tu bukan aib pulak ke ? mcm babi je ayat pompuan klau mcm tu - Hafidz Apih Muhammad
Ni komen paling kurang ajar tiada adab paling biadab setakat aku scroll. Aku malas nak tengok komen - komen yang aku tak bukak. Kalau dia ni beradab, dia sepatutkan komen ayat tu biar betul sikit. Diri sendiri pun menulis lucah, lepastu nak cerita buruk orang. Tak faham aku. Sori lah fikir negatif, aku syak dia ni kaki porno. Bye~ (aku harap tak de lah orang kecam aku. Sebab aku selalu terlupa. Laki - laki di Malaysia memang semuanya baik - baik - ahli syurga)


Wlupn aku llaki tp aku pelik jgk kdg2 lki yg jnis kki buas dk tdoq pmpuan sna sni mai nak kwin ka btul2 nk bcinta ka msti nk plih pmpuan yg baek yg da dara..haha mcm pelaq..mai dkt ang blas pmpuan sna pmpuan sni x pkiaq lak lps tu nk bni elok2..smua sma ja..xda beza pun..stiap mnsia x lari wt kslpn..janji klu btl2 dy brubah xwt bnda2 hat lma kita bleh ja trima dy gn ikhls..kita ni laki nsb bek truna kita xleh nmpak..klu nmpak silap2 aku brp ramai dah dok jdi bujang smpai ke tua..hahaha - Shah Ellyn
Baca komen semua taknak kalah. Hahahaha. Tapi lelaki ni memang la, sibuk nak tanya orang tu ada dara ke takde. Tapi kalau perempuan, hm jarang lah dengar perempuan start dlu tanya lelaki tu ada teruna lagi ke tak. Ish ish. Yelaaa, lelaki kt dalam ni semua baik baik. Patut dapat perempuan yg baik baik. Tp itu la, perempuan yg takde dara ni tah la spesis apa yg buat dia takde dara eh. Sbb rasanya lelaki kt malaysia ni smua baik baik 😂. - Amirah Baharum
Ppuan tu berzina dengan lembu. Bukan dengan lelaki. Dats y laki so judgemental tntg ni. Laki sorg pon xde yg berzina. Semua baik2 - Jannah Ibrahim  

Betullah kata Amirah tu. Belum pernah lagi aku dengar - dengar pasal perempuan tanya lelaki punya teruna. Eh bulan - bulan puasa sembang benda cam ni pulak kan? Yela, aku dah lama simpan. Cuma tak de modal nak sembang. Baru kali ni aku ada modal. Kalau tak berkulat lah apa yang aku simpan kan. Hmmm. Semua nak mintak yang sempurna. Tapi diri sendiri pun kadang tak betul.

Kadang kita tak tahu pun laki tu pernah tidur dengan perempuan lain, main perempuan dekat belakang lorong, kaki botol, kaki pukul, biadab dengan mak ayah, main dadah. Benda macam ni nampak macam tak ada apa - apa kan? Sebab masa silam perempuan lagi hina katanya. Dan aku pernah je mesej dengan laki - laki yang dah tunang (aku taktahu pun dia dah tunang). Dia punya status pergh. Semua lucah. Aku syak dia ada phone seks dengan orang dalam chat jugak. Dia pernah call n whatsapp dgn aku. Lepastu lama dia hilang - dalam beberapa minggu. Aku try save nombor dia, dan akhirnya gambar profile dia dengan wife pakai baju pengantin. Nampak tak betapa celakanya dia? Dia boleh mesej perempuan lain time dia dah tunang. Lepastu update status meroyan lucah gila dalam media sosial.. Kau rasa?????????????? Cuma perempuan tu tak pernah tanya je weyh. Kalau perempuan tu tanya, silap - silap perempuan tu geli dengan cerita dia. 

Sekarang kau baca pulak yang bawah ni.

Sebelum saya kongsi kisah ini, ramai para isteri sudah acapkali mintak nasihat dari pejabat ugama. Ada nasihat bernas, ada yang tidak. Saya kongsi ini sebab dia bukan keseorangan. I am not at liberty to give any opinion.

"slm, Dear Syed Azmi, One day, just write something about the LGBT victims. Sy pernah alami situasi terbabit. Married to guy, a leader with a great follower, practicing muslim, all perfect. Proposed me through his Naqib usrah. He just like wow & perfect. After married, then sy sedar.. inilah neraka dunia. Diri xpernah disentuh, dimaki hamun, dan ditinggalkn dlm satu bilik tidur. Hari2 menanti beliau pulang, but dia xpernah pulang. alasan busy, on duty, qiam, usrah dan sbgnya. hari2 diugut dgn perceraian. duit dipinjam, dgn call merayu duit xcukup makan masa oustation.. until the truth reveal.. everynight, b4 he sleep, dia akn msuk 1 bilik. menurut dia aada kerja dia nak hantar pd bos. sy selalu dgr ada satu music berbunyi. one day, sy buka his laptop. and found all gay vudeo he watched. music, yes. itulah music yg sy dgr. hari2 jumpa gel durex and condom dlm bag. xberani bersuara, takut dipukul. his text msge, kalah lelaki dan prempuan bercinta. mereka lapar seks. hisap kemaluan sesama sendiri itu bebda biasa. dan diorang ada connection luas. 1 aps yg smua dlm tu gay. they exchange pic n do sex. ikut kt mna sampai, kota bharu, sabah, saraAwak, smua ada org sambut. they grow, n become steonger.. my husband got STD.. thru his activities. thank god dia xde nafsu, so x transfer to me.. i read their msge.. sex ganas, sex in group. name it! they are real!! communiti ini, n they are muslim! lepas sy kna halau rumah, he stay together with his boyfriend. living together. me, psychologically affected. trauma n etc. cant imagine that. i hate guys n marriage. until one year, i recover.. surprisingly, there's a lot of the victims out there. who suffered the same as me come n see me. they are real! in fact ada yg ada anak. n husband live in that community.. perhaps someday, u may write.. the disaster of this.. as they grow n grow.. perhaps one day become majority.... nauzubillah.." - Syed Azmi

See. Aku bukan nak judge LGBT ke apa. Tak. Aku cuma nak point kan. Laki - laki yang komen macam bagus semua tu pasal dara, bukan lah bagus mana pun sebenarnya. Ni baru sikit. Aku pernah je dengar cerita dari orang LGBT sendiri pasal kehidupan LGBT yang memilih untuk jadi normal dan berkahwin. Berkahwin atas dasar mahu kelihatan 'normal'. Tapi di belakang masih dengan boyfriend. 

Sebab kita tak pernah tanya pun kisah diorang. Nak tanya pun takut. Sebab takut makan hati dan pernah dibenci. Ni kisah aku. Aku bukan nak jaja aib dia. Tak. Aku cuma nak kongsi situasi je. Sebab aku tak boleh terima betul bila laki - laki ni komen, macam dia takkan dan sangat boleh hidup tanpa perempuan. Paling tak boleh blah, bila dia beranggapan hidup dia akan sentiasa normal tanpa jadi benda buruk macam ni dekat diri sendiri, kakak, adik perempuan mak dan sebagainya. nanti dah kena dekat yang berdarah daging, baru reti kot nak ada akal. 


Masa umur aku 11 tahun macam tu, aku ada abang angkat. Aku gelar dia N. Aku selalu sembang dengan dia isu LGBT. Dia sangat tekun mendengar cerita aku. dan dia sangat seronok dan akan asak aku dengan pelbagai soalan pasal LGBT. Aku anggap dia seorang yang mahu tahu. Lepastu aku kenal pulak dengan lelaki yang agak berusia dalam lingkungan nak masuk 30an - masih single. Aku gelar dia A. Setiap kali aku msg dengan A, aku akan bagitahu A yang aku lepak dengan N. Aku tak pernah jumpa A. Sebab A duduk jauh. Entah macammana, satu hari tu, A berminat nak tahu pasal N. Aku cerita lah serba serbi pasal N dekat A. Tempat tinggal A, umur A dan beberapa lagi info yang biasa - biasa. Lepastu A kata dia macam kenal. Macam kenal~ Lepastu A sendiri yang describe N ni macammana seperti muka N, tinggi N, motor yang N pakai, N tinggal dengan sapa. BINGGO ! Tapi masa tu aku tak pernah fikir negatif. Aku cuma yakin diorang kawan. Ya kawan. 

Lepastu baru aku teringat. N pernah bagitahu aku. Ada satu hari tu, kakak N balik kampung ke ape tah. Kira takde dekat rumah lah masa tu. Lepastu ada kawan dari jauh datang teman. K teman. Aku pun okay jela. Biasa lah lelaki kan? Duduk sorang pun pisang jugak. Sifat rasa ingin tahu aku yang menebal tu yang membuatkan aku tanya soalan dekat A, siapa N pada A. Nampak kelakar. Tapi ini serius. Aku cuma nak tahu. Nak tahu je tak lebih. A pun cerita dari A sampai Z. N kenal A dari chatting, sama macam aku kenal A. Kebetulan masa tu A turun selangor. N memang sejenis periang banyak kawan chatting dan selalu meet diorang kalau ada masa lapang. Nak dijadikan cerita, N ajak lah A lepak sama. Diorang jumpa, N ajak balik rumah. Mungkin sebenarnya dia bukan LGBT tapi sebab dah berdua kot. Tu jadi benda tu.

Aku tak tahu sejauh mana kebenaran cerita ni. tapi A dah buktikan N yang dia kenal adalah N yang aku kenal jugak. Entah. Lepas aku kumpul cerita pasal N, aku tanya N. Serius aku tak judge dia apa - apa pun. Aku cuma nak tahu. Terus dia meleting tiba - tiba dan sebolah - bolehnya tak nak mengaku dia 'pernah buat' benda tu. Hmm. Aku mintak maaf dekat dia sebab aku tertanya hal peribadi. Dia block whatsapp aku, dia block facebook aku, dan nombor aku. Aku tak tahu apa motif dia buat macam ni. Kalau fikir logik, mungkin dia nak lari dari kebenaran. Dia tak nak kawan dengan orang yang pernah tahu masa silam dia. sebab dia takut aku akan bukak bila - bila masa untuk menjatuhkan dia. Takpun dia takut aku jaja kebenaran ni dekat bakal 'masa depan' dia kot.  Ye kot~ Sampai hari ni aku menyesal betul tanya. Kalau tak, mesti aku dengan dia masih kawan.


Kesimpulan dari cerita aku, nak tahu masa silam orang lain tak salah. Tapi pastikan dalam situasi yang betul sebab takut soalan yang ditanya tu rasa macam menghina. Boleh jadi, sepatutnya cerita tu tak payah bukak lagi sebab takut trauma ke apa ke kan? Kita sendiri tak tahu nasib kita nanti macam mana. Lagi elok kalau tak payah tanya langsung. sebab kita ni manusia. Manusia ni memang serba serbi nak yang elok walaupun hakikatnya diri sendiri berlopak - lopak. Macam ayat ni --> Biar papa asal bergaya. Selalu nak nampak sempurna tiap masa pada pandangan orang lain. Kita sendiri tak elok, tapi bila dengar keburukan orang lain dah rasa macam taknak dekat, rasa geli, kotor, jijik. 

Jadi tak payah lah rasa macam bagus. Kita dok sindir masa silam orang lain, kita sendiri tak tahu lagi  masa depan elok ke tak. 

Kalau lah aku boleh tag anak anak perempuan aku, saudara mara perempuan aku.. teringin aku bagi mereka tengok, betapa jalangnya seorang lelaki.. calon bini, dia nak yang sesempurna manusia, cantik, berpendidikan, tak kena tebuk, pandai masak, ayu sopan santun, tetapi, awek awek dia? Stok buat geli geli, tangan rayap sana sini, depan shopping mall galak sakan peluk peluk, end up, dia tinggalkan macam tu sahaja utk calon bini yang solehah, dengan alasan "itu pilihan keluarga saya".. org org yg sebegini, doa aku satu je, korg akan ade generasi perempuan.. pikirkanlah - MayMay Tamashī
© Copyright 2017 | ALL Right Reserved to Owner. Re-edit by Sehijau Blog RA.