Disclaimer | Author | Contact


Wednesday, May 31, 2017

Untuk Tahun - Tahun Yang Pernah Ada

Mieza S | 5/31/2017 07:15:00 PM | 4Comments |

Untuk Tahun - Tahun Yang Pernah Ada

Untuk Tahun - Tahun Yang Pernah Ada
Terima kasih Aznan tolong jadi mamarazzwey
Untuk tahun - tahun yang pernah ada. Entri ini ditulis untuk sebuah penghargaan. Penghargaan kerana membiarkan aku menjadi kawan kau. 

Jangan melukai hati seorang penulis, atau kau akan abadi dalam tulisannya. 

Bagi aku, bila aku ada platform untuk menulis, aku akan menulis apa yang aku mahu selagi tak membuka pekung di dada. Insyaallah. Sepanjang aku menulis, tulisan aku adalah untuk bacaan hari nanti. Aku tahu, untuk yang aku tulis kali ini, belum tentu aku mampu ingat esok. Setidaknya tulisan aku yang ini akan aku baca suatu hari nanti buat ingatan masa depan. Kenangan yang tak akan terpadam kelak. Mana tahu, kalau ditakdir tuhan aku lupa ingatan, tulisan ini yang akan membantu aku pulih dengan siapa aku pernah berkawan dulu. 

Terima Kasih Wan.

Sebelum tu, nak ucap terima kasih dekat Kak Miera sebab bagi dekat aku plan last minute. Sebabkan plan last minute beliau, aku dapat jumpa Wan balik. :p Sory Kak Miera. Apa pun thanks sangat. 

Aku nak throwback balik kisah perkenalan aku dengan Izwan. Aku kenal dia dalam instagram. Aku tak tahu lah siapa follow siapa. Bila aku upload gambar aku dengan Fahmi Reza ni, Izwan ada tinggal kan komen dekat gambar tu. Kemudian kitorang main balas - balas komen. Masa tu tahun 2015. Fah mi Reza ada talk di Five Arts Centre kalau tak silap. Tajuk talk tu pasal 10 tahun sebelum merdeka. Kalau korang nak tengok apa yang 10 tahun sebelum merdeka korang klik pautan youtube di bawah :


Untuk Tahun - Tahun Yang Pernah Ada

Aku tahu, korang gelak kan baca caption instagram aku yang bahasa inggeris tu? Hahaha. Aku guna google translate tau. Kbye. Lepastu kitorang masih lagi berterusan main balas - balas komen di gambar yang aku repost. Aku kan suka teater, so kalau aku repost tu maknanya aku berminat lah. Ya -- Teater Lorong Pemimpi .

Untuk Tahun - Tahun Yang Pernah Ada
Untuk Tahun - Tahun Yang Pernah Ada

Izwan ajak aku pegi tengok Teater Lorong Pemimpi dekat Auditorium DBKL sebab katanya tak de geng. So, aku mintak whatsapp Izwan. Teater selalu orang buat malam kan? Cuma akan ada satu tarikh dorang akan buat petang. Aku pilih waktu petang tu. Aku ajak Tasya *housemate aku masa dekat Kolej Komuniti Hulu Langat. Sampai kat sana aku takut. Sebab dalam whatsapp aku bagitahu Izwan, aku nak datang. Aku tak tahu lah aku akan mampu ke tak jumpa dia. Weyh takut kot. Takut orang tak boleh terima kekurangan kita. Hmmm. 

Waktu aku whatsapp Izwan tu, dia asyik reply lambat je. Aku pun bersyukur lah. Sebab mesti aku takkan jumpa dia punya. Rupanya masa tu dia tengah busy dekat belakang tabir patutla tak reply whatsapp aku kan? 

Selepas daripada Teater Lorong Pemimpi, kitorang masih lagi contact macam biasa. Aku masih lagi tak berani nak jumpa dia. Malu sangat - sangat nak jumpa. Aku kan OKU. Nanti dia malu kot jalan sebelah aku. Lepastu entah macam mana, aku memberani kan jugak diri lepak dengan dia. Kalau tak silap aku, first meet kitorang dekat KLCC. Lunch dekat food court. Ayat dia yang aku ingat sampai sekarang 'Wan pernah tau, belanja kawan Wan makan. Dia tak habis. Lepastu Wan marah dia sebab membazir' . Aku tak ingat macammana susunan ayat tu, tapi maksud yang Izwan nak sampaikan ialah jangan membazir makanan. Sebab kebetulan waktu tu, aku makan tak habis. -_- . Takkan aku nak cakap dengan dia, weyh aku lapar tapi aku tak boleh habiskan satu pinggan tu. Boleh tak kalau kita kongsi? Giler kau . Terus tersentap aku waktu tu. Nak senyum pun ketat je muka. Kahkah.

Pertemuan - pertemuan selepas tu, aku lepak dengan dia dekat Tasik Titiwangsa. Masa tu aku tengah whatsapp dengan dia. Aku cakap, aku ada appoiment dekat HKL. Dia pun ada dekat situ jugak rupanya. Tengah nak melawat member dia excident. Alang - alang dia pun ajak aku. Aku pun ikut lah dia. Lepastu jalan - jalan lah pusing tasik tu. Sembang macam dah lama sangat kenal. Tu yang best. 

Untuk Tahun - Tahun Yang Pernah Ada

Lepastu pertemuan lain yang aku ingat, masa ada event Pekan Frinjan di Petaling Jaya (Taman Dato Harun). Kitorang turun dekat ktm Dato Harun dan berjalan kaki sampai ke stesen minyak ape tah, shell kot. Jauh tak jauh lah. Tapi sebab minat. Sanggup tu redah. Dah rasa macam explorace pulak dengan dia. Bezanya tak lari - lari nak kejar masa. Hahaha. 

Sebenarnya aku memang jarang ada gambar dengan dia kecuali selfie. Hahhaha. Tu pun muka aku burukkkk. Aku lagi suka kalau orang yang amekkan gambar aku. Sampai ke malam jugak kitorang stay situ sebab nak tengok live band dan puisi. 

Aku memang jarang contact dia. Sebab tak ada benda sangat pun yang nak dibualkan. Melainkan ada hal - hal penting seperti nak berbuka puasa sama ke, atau nak ajak teman ke mana - mana. Kalau nak sembang hari - hari takde modal pun koyak kan? Krik - krik je nanti. So, lepastu aku dapat tiket free ke Legoland Malaysia

Untuk Tahun - Tahun Yang Pernah Ada

Aku ada terfikirkan nama dia dan nama beberapa lagi orang kawan aku. Ramai je yang nak join, tapi diorang tak ada cuti :( . Jadi nak tak nak aku ajak jela Izwan ni ke Legoland beserta 2 orang lagi kawan aku. Nasib baik waktu ni Izwan tengah free. So, dia lah yang menggantikan tempat kosong dari tidak ada kepada ada. Aku pun tak terfikir yang aku boleh ajak dia ke tempat sejauh itu. Hahaha. Dah lah aku kenal dia dalam media sosial kot. Terima kasih Wan. Sebab kau selalu je ada masa untuk aku pada setiap masa kecemasan yang aku perlu. 

Di Legoland aku habiskan masa sehari semalam rasanya. Dengan perjalanan naik bas dan train ke sana. Rasa macam dah abang aku pulak. Kahkah. Entah lah. Sepanjang dua tahun lebih aku kawan dengan dia, memang jarang kot jumpa. Tapi tetap jugak keep in touch orang kata. Tak tahu pulak, sejauh ini kan KITA.

Untuk Tahun - Tahun Yang Pernah Ada

Berbalik semula kepada cerita Kak Miera punya plan last minute. Hahaha. Masa ni nak pergi kenduri kawan blogger. Aku memang tak tahu diorang ni jadi ke tidak nak ajak aku. Aku dah sedih ni. Aku mesej semua kawan aku, semua tak ada masa nak temankan aku :( Aku dah malu sangat aku ajak je dia ni. Dia kata, Wan okay je nak teman kecik. Aku pun rasa bersyukur sangat. Kalau tak, memang tak dapat lah aku datang kenduri tu. Memang masa tu aku dengan Izwan dah rancang nak pergi berdua je. Sekali hari esok tu, diorang pujuk aku suruh pergi sekali tapi dengan syarat Izwan ikut aku sekali.

So, habis dari kenduri tu, kitorang lepak dekat Tasik Titiwangsa. Sebab masing - masing macam bosan nak lepak tapi sen tak da. Waktu tu ayah aku pun ada disekitar Jalan Pudu sebab nak beli barang. Aku cakap dengan Kak Miera dengan Aznan balik lah dulu, aku boleh lepak sorang tunggu ayah aku datang. IZwan ni volunteer nak teman aku sampai ayah aku datang. 

Lepak lah kitorang dekat Tasik Titiwangsa sampai lebam. Tiba - tiba dia bukak cerita. "Kecik, kita kenal bila eh? Waktu Teater Lorong Pemimpi ke?" Aku pun ingat - ingat lupa. Rupanya teater tu dah dekat dua tahun lebih. Sama usia dengan perkenalan kitorang. Tak sangka. Teater menyatukan persahabatan ni. Habis semua cerita lama - lama dia bukak. Walaupun tak banyak kenangan tapi ada lah yang boleh dikongsi. Dan cerita tu mesti akan bersambung macam tak akan pernah ada penghujung. Begitulah setiap kali jumpa kan? 

Izwan, terima kasih. Sebab kau jadi kawan aku dan terima baik buruk apa adanya aku. Walaupun aku tak pernah macam orang lain tak sempurna mana, tapi kau tetap ada. Teman aku masa aku perlukan kau. Terima kasih. Aku harap kau sanggup jadi kawan aku sampai bila - bila. Aku harap aku masih ada kau untuk tahun - tahun yang akan datang. 

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

Mieza S | 5/31/2017 12:39:00 PM | 2Comments |

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU

GIVEAWAY BY MAKBAPAKKAUHIJAU
Klik Banner/Join SINI

Giveaway Duit Raya RM100 By Elsaalicious & Sponsors

Mieza S | 5/31/2017 12:17:00 PM | 4Comments |

Giveaway Duit Raya RM100 By Elsaalicious & Sponsors

Giveaway Duit Raya RM100 By Elsaalicious & Sponsors
Klik banner / Klik JOIN
Emel : kekapas@gmail.com
Instagram : @7kecik

Pengalaman seronok dan nakal anda masa zaman kumpul duit raya dulu

Aku tak kanal sangat masa kecik - kecik dulu. Tapi paling best, bila raya kitorang kumpul ramai - ramai terjah rumah orang. Kalau boleh nak pusing satu kampung. Tapi sebab masa tu masih kecik kan. Dapat beraya ke rumah yang dekat - dekat jela. Itu pun seronok sebab dapat beraya dan makan menu sedap - sedap. Paling best bila hari raya kedua dan ketiga. Heee. makan sedap wooo. Bukan sebab kumpul duit raya pun. 

Tuesday, May 30, 2017

'Hilang' Kawan

Mieza S | 5/30/2017 10:14:00 AM | 1Comments |

'Hilang' Kawan

'Hilang' Kawan

Entri semalam aku dah delete. Kan betul aku cakap. Lepas je aku publish entri semalam, harini aku dah tak msg dia. Aku jangka kan ini akan berlarutan lama. Tapi entah la. Tuhan punya kerja meninjau masa depan. Aku tak mampu nak tengok apa yang jadi nanti. Kesimpulannya, orang macam aku tak layak nak cerita pasal 'lelaki istimewa'. Kalau ada pun, aku kena diam tak boleh bercakap pasal dia dekat sesiapa. Kalau tak, senang - senang je aku hilang. -_- BTW, selamat menjalani peperiksaan akhir sem. Semoga berjaya jawab dengan jayanya dan memperoleh keputusan baik. 

Bercerita tentang hilang kawan ni. akan buat aku sedih. 

Aku tak tahu aku yang gembeng sangat atau aku yang terlalu serius memikirkan situasi macam ni. Masa aku tengah menganggur dulu, BFF aku ada offer aku kerja dekat tempat dia. Memang sangat dekat dengan rumah. Aku nak je. Tapi fikir balik bila kawan duduk dalam satu tempat kerja macam susah lah. Aku ni jenis tak suka nak kerja satu ofis dengan orang yang aku kenal. Melainkan dia dekat tingkat lain, aku dekat tingkat lain. Tu mungkin okay. Sebab aku takut kalau - kalau aku kena marah dengan bos, aku merajuk dengan kawan tempat kerja nanti BFF aku tahu. Jadi, aku segan dengan BFF aku. Sudahnya sekarang yang kerja dekat situ, BFF aku punya BFF. BFF aku ni ada dua BFF. Satu, aku. Satu lagi kawan dia sorang lagi. Dan satu lagi jawatan diisi oleh soulmate dia. 

Aku tak kisah yang itu. BFF aku juga punya kehidupan sendiri. Seperti aku. Tapi sekarang aku betul - betul jadi ciwek bila ada satu hari tu, aku ajak dia lepak minum tu pun sekejap je. Dia kata dia pergi tengok wayang dengan BFF dan soulmate dia. Aku jadi macam. Alahai sedihnya aku. Kenapa sekarang dia dah tak ada masa untuk aku. Sebab kitorang ni jauh sangat ke ape?

Tah. Aku jadi sensitif sangat weyh dengan benda - benda macam ni. Sebab aku kenal dia lama dah. Lagi tambah sedih bila aku mengenangkan zaman kanak - kanak kitorang. Kemudian kitorang makin jauh. Shit. Lepastu air mata aku pun berjurai - jurai pecah jatuh. Kenapa eh aku jadi cengeng? Padahal ni benda bodoh kot. Biasalah tu, bila jadi dewasa aku kena biasa hidup sorang. 

Dan jawapan mudah aku yang selalu dapat ialah 'Tuhan ada'. Aku tahu Tuhan tu ada. Tapi aku nakkan seseorang yang berfizikal manusia untuk dengar apa yang aku nak cerita, dengar apa yang aku nak kongsi. Macam BFF lah senang cerita. Aku perlukan perbualan dua hala. Itu je. Dan aku tahu, Tuhan itu ada.

Aku rasa macam. Aku down gila bila aku berperasaan 'hilang'. Aku rasa macam semua orang nak larikan diri dari aku. Aku ni jahat ke? Aku cuma nak dengar bunyi ombak dan angin. Tapi tapi. Kan best kalau ada kereta, boleh pergi jejauh sikit. Nak pergi pantai, kalau naik moto macam. Macam jauh je. Hahahhaha

Kalau kau baca, maaf. Aku tak niat nak kutuk kau ke apa. Cuma nak tulis apa yang aku rasa je.

Monday, May 29, 2017

Ramadhan / Syawal 2017 Giveaway by Kasihkuamani

Mieza S | 5/29/2017 01:59:00 PM | 8Comments |

Ramadhan / Syawal 2017 Giveaway by Kasihkuamani

Ramadhan / Syawal 2017 Giveaway by Kasihkuamani
Klik banner / Klik JOIN

Giveaway Kad Raya by Zafirah Nazri

Mieza S | 5/29/2017 11:16:00 AM | 5Comments |

Giveaway Kad Raya by Zafirah Nazri

Giveaway Kad Raya by Zafirah Nazri
Klik Banner / Klik JOIN

Giveaway Annivesary Dan Duit Raya

Mieza S | 5/29/2017 09:10:00 AM | 12Comments |

Giveaway Annivesary Dan Duit Raya

Klik banner / klik JOIN

Friday, May 26, 2017

Lirik Lagu Pesan Irfan Haris

Mieza S | 5/26/2017 09:51:00 AM | 1Comments |

Lirik Lagu Pesan Irfan Haris 

Lirik Lagu Pesan Irfan Haris

Disaat ku tiada nanti, tiada lagi disisimu
Jangan kau bersedih dan menangis
Engkau insan yang ku sayang
Yang paling ku kasih dirimu
Amat bererti dihidupku

Nanti diakhir nafasku
Lihatlah ku buat kali yang terakhir
Doa doakan la aku
Disaat aku menghadap-Nya

Jaga dirimu, sayangku
Disaatku bila tiada disisimu
Semoga cinta kita kan bersama
Dihatimu

Jadikan aku yang terakhir
Sampai nafasku terhenti dihujung waktu
Saat ku kirim cinta
Yang abadi

whooo huooo

Nanti diakhir nafasku
Lihatlah ku buat kali yang terakhir
Doa doakan la aku
Disaat aku menghadap-Nya

Jaga dirimu, sayangku
Disaatku bila tiada disisimu
Semoga cinta kita kan bersama
Dihatimu

Jadikan aku yang terakhir
Sampai nafasku terhenti dihujung waktu
Saat ku kirim cinta
Yang abadi

Lirik Lagu Ku Hanya Sayang Padamu Aiman Tino

Mieza S | 5/26/2017 09:36:00 AM | 1Comments |

Lirik Lagu Ku Hanya Sayang Padamu Aiman Tino

Lirik Lagu Ku Hanya Sayang Padamu Aiman Tino

Mungkin kali ini
Bukan lagi aku
Yang kau sakitkan

Mungkin tiada lagi
Ku di dunia ini
Kau bidadari

Bila malam bila rindu
Tiap kali ku cuba
Melupakanmu

Ada saja mu
Kata padaku
Aku dihidupmu

Bukan aku mau jauh
Bukan juga ku benci
Pada dirimu

Bukan niatku
Lukai kamu
Bukannya diriku

Benar
Ku hanya sayang padamu
Bukannya takdirku
Untuk bersamamu

Jika
Setiap langkah ku ini
Terhenti disini
Untuk selamanya
Izinkan ku pergi

Bila malam bila rindu
Tiap kali ku cuba
Melupakanmu

Ada saja mu
Kata padaku
Aku dihidupmu

Bukan aku mau jauh
Bukan juga ku benci
Pada dirimu

Bukan niatku
Lukai kamu
Bukannya diriku

Benar
Ku hanya sayang padamu
Bukannya takdirku
Untuk bersamamu

Jika
Setiap langkah ku ini
Terhenti disini
Untuk selamanya
Izinkan ku pergi

Izinkan ku pergi
Izinkan ku pergi

Thursday, May 25, 2017

Nombor Tak dikenali Mengganggu

Mieza S | 5/25/2017 12:01:00 PM | 2Comments |

Nombor Tak dikenali Mengganggu


Nombor Tak dikenali Mengganggu

Semalam aku saja lah hantar mesej wish morning dekat someone. Masa tu baru pukul 10 lebih kot. Tup tup pukul 11lebih phone aku vibrate dan masa tu aku aku dah pun selamat belayar. Bengang je orang tido dicall banyak - banyak kali. Yang terima mesej aku tu pun acah - acah macam 'eh mana dia dapat nombor aku eh', 'eh, siapa dia ni. hmm penting ke', 'angkat la mana tahu boleh menjalin cinta'. Kahkah. 

Dia call aku sampai aku stress tau. Aku pun angkat call. Tapi masa tu aku malas lah nak layan soalan dia. Aku cakap je aku mengantuk tak larat nak bercakap. Lepastu dia desak - desak aku. Hangin betul. Terus aku block nombor dia. Semak! Sebelum tu kan. Pagi tadi dia ada hantar whatsapp, dia skrinshoot yang dia kata dia trace nombor aku. Aih. Terus cuak aku. Memang facebook ni tak ada privacy langsung. Terus aku delete number aku dekat facebook walaupun dah setting private. Masalahnya aku try masukkan nombor aku still keluar nama. -_-

Diganggu Orang Seberang

Nombor Tak dikenali Mengganggu

Mangkok ni call aku dua kali. Takut aku nak angkat. Macam tak boleh dipercayai. Aku pun try lah guna apps macam yang budak tadi skrinshoot dekat aku. Ha kau. Keluar nama dia. Nak kata aku percaya apps ni tak la sangat. Tapi kebarangkalian betul tu ada. Macammana cara aku buktikan betul ke tak? Sebab nama yang dipaparkan adalah nama facebook yang digunakan. Aku andaikan, kalau kita setting dan letakkan nombor telefon di facebook, mungkin nama facebook kita akan naik setiap kali kita cuba masukkan nombor telefon tersebut di apps tracknumber. Kan? Sebab akku dah try masukkan beberapa nombor telefon. Dan menjadi. Masalahnya sekarang, walaupun aku dah padam nombor aku dekat facebook, apps ni tetap paparkan nama facebook aku. Shit -- 

Nombor Tak dikenali Mengganggu
Nombor Tak dikenali Mengganggu

Bila nama tu keluar, terus aku carik di facebook. Bingo! Ejaan sama tulisan kecik besar kan? So dah jumpa. Tapi masih tak boleh nak dibuktikan lagi samaada betul atau tidak. Mana tahu, nombor telefon ni dah dua tiga kali di renew dan bertukar pemilik. Hmmmm. Lepastu aku google dan jumpa gambar di bawah ni. So lepas ni korang sila hati - hati kalau ada nombor ni call -->  +6281243160471

Nombor Tak dikenali Mengganggu

"hi. today i got a call from someone that say his form maxis +6281243160471.. after he noticw i knoq he got piss and hangup and later call me back to threaten me asking my address and name ofc i didnt give it. Something should be done about this."

Wednesday, May 24, 2017

Quote #19 MiezaS

Mieza S | 5/24/2017 10:00:00 PM | 0Comments |

Quote #19 MiezaS

Quote #19 MiezaS

PENGHUNI

Yang aku tahu
Walau dosa lalu tak terbilang
Aku masih lagi
Dipinjam kan dunia dari tuhan
Tapi kenapa
Kau sibuk mahu menghitung
Syurga neraka
Untuk pendosa
Seperti aku

Yang aku tahu
Asal kejadian kita
Datang dari kudrat kudrat tuhan
Diadun sempurna penuh kasih
Kita sama
Terlahir kerna cinta
Tapi kenapa
Kau sibuk mahu persoal
Cacat cela
Manusia yang tak sempurna
Seperti aku

Ah
Kita sama
PENGHUNI
Syurga neraka
Hanya
Tuhan saja yang bisa
Tentukan dimana kita
Bukan manusia
Bukan kau atau dia
Kita sama


Quote #18 MiezaS

Mieza S | 5/24/2017 03:45:00 PM | 0Comments |

Quote #18 MiezaS


Quote #18 MiezaS

Lelaki yang sudah tak punya apa untuk dipersia.

Justeru
Siangnya membanting tenaga
Malamnya menghadap tuhan yang esa
Walau kudratnya kian tua
Dan sudah tak punya daya

Port Boek Berbuka Puasa di Citta Mall

Mieza S | 5/24/2017 02:05:00 PM | 8Comments |

Port Boek Berbuka Puasa di Citta Mall 

Port Boek Berbuka Puasa di Citta Mall

Korang pernah sampai Citta Mall? Kalau tak pernah mesti rugi. Apa yang rugi? Rugi lah sebab tak pernah sampai sini. Hahahhaa. Takpelah. Nanti ada masa, korang datang la. Dekat sini pun ada tempat buat fitness. Mula - mula tak perasan. Semenjak selalu stalk ig member kolej dulu, dia buat location dekat Citta Mall. Lah, tapi tak pernah ber rezeki nak terjumpa kan?

Citta Mall ni dari luar memang nampak besar. Tapi dah masuk dalam tu, tak tahu lah apa yang besarnya. Aku rasa aku dah tawaf Citta Mall ni tak keluar peluh langsung. Bukan sekali tau. Tapi banyak kali!

Dekat Citta Mall memang ada banyak tempat best korang nak lepak. Ada wayang, ada karoke. Ada starbucks, dan banyak lagi. So, kalau datang sini memang rileks takpayah gelabah kalau bosan. Kalau nak makan pun ada banyak tempat makan menarik. 

Restoran Onde - Onde Citta Mall

Puasa tinggal lagi berapa hari je kan? Kalau korang berpeluang sampai di Citta Mall, jangan lupa singgah di Onde - Onde Citta Mall untuk menikmati makanan yang superb sedap. Walaupun aku baru pertama kali merasa makan di sini, tapi aku puji beberapa menu yang dah buat aku tertarik untuk singgah lagi selepas ni. Lagipun aku memang dah selalu sangat datang Citta Mall. Lebih - lebih lagi bila nak tengok wayang. Maklumlah, dekat. Kalau nak dibandingkan dengan KL. 

Kalau korang nak tahu, di Onde - Onde ni mereka hanya menggunakan ramuan yang terpilih sahaja untuk mengekalkan kelazatannya di tekak - tekak korang. Sebab tu lah sedap.

Port Boek Berbuka Puasa di Citta Mall

Antara makanan yang menjadi pilihan ramai ialah asam laksa, nasi lemak dan mee udang. Aku sudah berkesempatan menikmati hidangan asam laksa. Kuah memang pekat dan kaw - kaw. Cukup rasa masam, manis, masin. Apa yang menariknya dalam hidangan ini turut ada seketul ikan sardin untuk dimakan bersama asam laksa. Power beb! Tapi akan jadi masalah kalau korang dah biasa dengan laksa utagha, tiba - tiba kena makan asam laksa dari restoran onde - onde. Sebab ada sedikit kelainan pada rasa asam laksa tersebut.

Port Boek Berbuka Puasa di Citta Mall

Selain tu, korang jugak wajib cuba beberapa menu di Restoran Onde - Onde Citta Mall seperti  :
  • Grilled Chicken Butter Cream Pasta 
  • Curry Laksa Seafood
  • Golden Banana Fritters with Gula Melaka
  • ABC Gula Melaka
  • Fried Rice Supreme
  • Passion Fruit with Lychee
  • Ribena Lychee
  • Teh Tarik
Memang terbaik. Hahahhaa. Aduh. Rasa macam nak turun sana sekarang lah pulak -_-

Port Boek Berbuka Puasa di Citta Mall
Amacam. Terliur tak? 


Restoran Iyakimono Citta Mall

Port Boek Berbuka Puasa di Citta Mall

Kalau korang rasa macam nak berbuka makanan ala - ala korean jepun, boleh datang ke Restoran Itakimono Citta Mall. Ni pun okay. Aku makanan Jepun Korea ni boleh telan sushi dengan ramen je. Sushi tu pun makan tahun. Sebab bau dia. Hahahha. Sekarang jadi febret. 

Makanan yang korang boleh cuba dan rasa di Restoran Iyakimono Citta Mall ialah :
  • Super Value Set C (incl teppanyaki salmon, Sanma, Chicken, Takoyaki, salad, soup, rice and green tea for 2 or 3 pax)
  • Grill Salmon set
  • Australia Slice Beef Udon
  • Grill Squid
  • Grill Yakitori
  • Takoyaki Abalone
  • Takoyaki Octopus
  • Takoyaki Chicken Cheese
  • Ice Peach Tea
  • Passion Fruit Drink
Port Boek Berbuka Puasa di Citta Mall

Grill salmon dia tak rasa hanyir langsung tau. Memang boleh telan dengan berjayanya. Hikhik. Pernah makan salmon tak? Meh rasa dekat restoran Iyakimono. Thorbaik. Apalagi. Maghi datang Citta Mall. Ada macam - macam restoran kau boleh rasa untuk juadah berbuka nanti.

Port Boek Berbuka Puasa di Citta Mall
Makan takoyaki  berketul - ketul. Kau hado? 

Kalau korang nak tahu lebih lanjut mengenari Restoran Onde - Onde boleh pergi ke pautan di bawah
Laman web : http://www.ondeonde.com.my
Facebook : OndeOndeMY
Alamat : G-49, Ground Floor, CITTA MALL,
No. 1, Jalan PJU 1A/48 Jalan PJU 1,
Ara Damansara.
Waze : Citta Mall

Kalau nak tengok gambar2 di Restoran Iyakimono boleh tengok di #iyakimono dan #iyakimono

Ketagihan

Mieza S | 5/24/2017 10:39:00 AM | 10Comments |

Ketagihan

Ketagihan

Aku malu nak cakap benda ni sebab melibatkan perasaan banyak pihak. Jangan kecam aku please. Aku sebenarnya dah ketagih dengan benda ni. Walaupun tak ada duit, aku still akan beli sekurang - kurangnya satu buku. Padahal masa tu, ada lagi lambakan buku yang belum dibaca. Aku tak tahu lah kenapa. Dulu kan, kalau aku ke PWTC aku mesti selalu nampak orang habiskan duit beratus ringgit hanya untuk buku. Lepastu terdetik dekat hati, beli buku banyak - banyak nak buat ape. ? Dan aku tak tahu macammana nak kurangkan ketagihan pada buku ni.

Ketagihan

Sekarang aku dah tahu kenapa. Sebab minat yang tingginya kepada buku. PWTC tahun ni saja aku habiskan duit sampai RM200 jugak semata - mata beli buku sahaja. Aku tak tahu kenapa aku boleh habiskan duit sampai banyak tu sekali. Sedangkan kalau nak kira, sepanjang 2017 aku masih membeli buku. Maksudnya tak pernah lah dalam setahun aku stop beli buku lepastu tunggu pesta buku baru nak beli banyak. Belum pernah lagi macam tu. 

Masa aku tersedar aku dah habiskan banyak duit untuk membeli buku, terus aku stop dan keluar dari PWTC. Keluar sebab tak mahu tengok buku lagi dan aku penat panjat tangga. Hahahaha. Lagipun masa tu aku ke pesta buku berseorangan. Memadailah aku membeli buku yang aku mahu sahaja. Tak perlu lah berlama - lama memerhati manusia. Kan? 

Masa aku tersedar aku dah habiskan banyak duit untuk membeli buku, terus aku rasa macam aku dah buat satu pembaziran yang sangat besar! Menyesal aku beli weyh. Sungguh aku menyesal. Dalam train aku rasa tak senang duduk. RM200 bukan nilai yang sedikit. Boleh dikira banyak jugak tu. Kalau aku isi 200 ringgit ke dalam perut - perut yang lapar mesti kenyang. 

Ketagihan

Sampai dekat rumah, aku letak buku yang baru beli atas katil. Macam tak berbaloi sangat. Sampai lah aku susun semua buku baru tu dekat rak. -_- Tiba - tiba satu perasaan seronok tu datang. Hahahhaa. Sebab rak aku dah nak penuh. Aku punya impian untuk buat satu mini library yang cantik di rumah/bilik. Tapi belum tercapai lagi. So, aku cuma ada sebuah rak kecil dan lambakan buku je. Belum ke arah macam konsep yang aku nak 'mini library'. Semoga impian aku nanti tercapai. 

Ketagihan aku ni. Entahlah. Elok ke tidak. Hahhaa. Aku boleh duduk di library untuk berjam lamanya. Samaada aku membaca satu buku dan menghabiskan dalam masa beberapa jam. Atau beberapa buah buku yang dibaca sekerat - sekerat selama beberapa jam. Aku boleh hidup dalam tu walaupun ditinggal keseorangan. Tapi, aku tak boleh hidup kalau orang tinggalkan aku dekat shopping mall sorang - sorang. Aku rasa macam lemas rimas dan nak mati.

Kadang - kadang kan bila tengah terdesak nak pakai duit. Aku akan jual balik buku - buku yang aku dah baca. Lepastu aku akan masuk ke frasa penyesalan. Betapa sebenarnya aku sayangkan semua buku aku walaupun tak pernah ada nilai di mata orang lain. 

Monday, May 22, 2017

Hijab Stars Recharge bersama Sunsilk dan Shoppe

Mieza S | 5/22/2017 02:34:00 PM | 3Comments |

Hijab Stars Recharge bersama Sunsilk dan Shoppe

Hijab Stars Recharge bersama Sunsilk dan Shoppe
Shopee bagi aku bunga ni. Kau hado? 
Baru - baru ni telah belangsungnya #shopeedayout bersama gegadis meletops kebabom. Mesti korang pelik kan macammaana aku boleh semak - semak dekat situ? Padahal aku bukan lah gegadis meletops kebabom. Hahaha. Aku ada dekat situ sebab, PR baik hati bagi aku datang. Gila segan aku. Dah macam model dah semua. Aku pulak nak kata model pun tak. Terpaksa jadi 'kentang'. Tapi kan. Tak rasa lah 'kentang'. Sebab aku rasa aku macam tomato. Hahaha. Faham tak apa yang aku maksudkan? Kalau tak faham dah diam.


Sunsilk Memperkenalkan Sunsilk Hijab Recharge

Sunsilk telah memperkenalkan rangkaian produk penjagaan rambut yang direka khusus buat si hijabster. Lepas ni dah tak payah susah - susah lagi rambut berbau kerana seharian bertudung kerana shampoo dari sunsilk ini direka khas untuk tahan dan kekal lama sehingga 48jam. Ini bermakna, 2 hari! Bestkan? 

Hijab Stars Recharge bersama Sunsilk dan Shoppe
selfie satu dengan PR dan kawan blogger merangkap blogger rapat
Bila dah pakai tudung ni memang kadang - kadang jadi malu bila rambut berbau. Orang duduk sebelah pun boleh bau. Rasa macam tak konfiden tiba - tiba. Atau rasa macam nak duduk bawak kerusi menyorok. Pernah tak rasa macam tu? Aku pernah. Biasalah bila sibuk dengan urusan seharian. Kalau nak shampoo pagi kena bangun awal. Sebab nak keringkan rambut. Kalau malam pulak, kadang terlupa. Sebab dah lewat sangat balik. Terpaksa tunda esok - esok dan esok. Sudahnya lupa. 

Korang dah try ke? Apa kata cuba dan try shampoo sunsilk hijab recharger. 

Hijab Stars Recharge bersama Sunsilk dan Shoppe
Hijab Refresh

Diperkaya dengan pati buah tin, kaya dengan antioksidan, membantu membersihkan kulit kepala dari peluh, kesan berminyak, sel kulit mati serta rambut berminyak bagi mengekalkan kesegaran yang berpanjangan.

Hijab Stars Recharge bersama Sunsilk dan Shoppe
Lively Strong Hairfall Solution

Diformulasikan dengan ekstra akar ginseng. Ia mampu mengekalkan nutrien, memperkuatkan rambut serta mengurangkan keguguran rambut.

Hijab Stars Recharge bersama Sunsilk dan Shoppe
Anti Dandruff

Menangani permasalahan kelemumur melalui penggunaan pati buah-buahan sitrus untuk menghasilkan rambut lembut bermaya, serta agen anti-kelemumur ZPT yang mambasmi  
sel kulit mati dan menghalangnya dari berlaku semula.


#ShopeeDayOut

Berbalik kepada aktiviti sepanjang #shopeedayout. Bagi aku event macam ni memang sangat bagus untuk 'kentang' macam aku. Selain aku rasa aku ni macam kentang yang sebenar-benarnya, aku jugak akan dapat kawan baru yang boleh bertukar - tukar fikiran. Event ni memang semuanya perempuan. Cuma adalah yang selit - selit ikut makwe join event ni. Sekaligus cuci mata ye dak? 

3.30 pm Media Arrival and Registration
4.00 pm Introduction to Shopee
4.05 pm Sunsilk Sharing Session
4.20 pm Raya Hijab Styling by Khadyjah Fhatyah
5.00 pm How to Perfect Brows by Zamrina Zamrin
5.30 pm Refreshments
6.00 pm Photo session
END
Maaf lah, aku tak payung banyak gambar. Sebab, kualiti kamera yang kurang memberangsangkan. Pencahayaan yang kurang. Takkan aku nak kena bawak lampu besar gajah suluh kat diorang pulak kan? Kang kata buang tebiat. Memadailah korang usha sendiri gambar sepanjang event #shopeedayout berdasarkan hashtag! Ada banyak gambar best.

Hijab Stars Recharge bersama Sunsilk dan Shoppe

Selain tu, aku dapat menambahkan style tudung aku. Memang senang je. Selalu tengok dalam youtube, bila dah siap jadi macam pakai tuala pulak atas kepala. Nyampah aku. Lepastu aku belajar cara nak lukis kening dengan baik. Walaupun sesi nya cuma sekejap, atleast ada lah yang aku dapat. ILMU. Mungkin lagi best kalau setiap sesi (makeup2) ni lama sikit. Hahhaha. *eh sukahati aku je kan nak request.

Hijab Stars Recharge bersama Sunsilk dan Shoppe

Waktu gambar diatas ditangkap, aku tiada kerana keluar. Taknak lah aku masuk. Dah jadi tomato, lepastu tak tahu lah jadi apa lagi nanti. Hahahhaa. Nampak tak muka - muka diorang yang sangat gumbira sepanjang #shopeedayout? Semoga jumpa lagi korang.


Hijab Stars Recharge bersama Sunsilk dan Shoppe
Bergambar satu dengan emcee yang suka buat kelakar.

Kau pernah tengok tak muka emcee ni? Mula - mula aku nampak muka dia, rasa macam pernah je tengok. Tapi aku tak sure dekat mana. Rupanya dia ni emcee untuk beberapa rancangan di televisyen. Gi lah usah instagram dia --> @ainedruce . Lawa gile weyh dia ni. 

Apa pun terima kasih sebab menganjurkan event macam ni. Semua havoc macam retis. Kalau korang yang berhijab atau pun nak kekal segar bersama sunsilk, jangan lupa dapatkan produk sunsilk hijab di shopee dengan tawaran harga menarik sempena kempen Cahaya Raya! ada banyak diskaun. 

Info Sunsilk :
Laman web http://www.sunsilk.com.my
Facebook   Sunsilk Malaysia
Instagram  @sunsilkmy

Info Shopee
Laman Web https://shopee.com.my/
Facebook     Shopee
Instagram    @shopee_my

Sunday, May 21, 2017

The Venue Shah Alam

Mieza S | 5/21/2017 12:05:00 AM | 2Comments |

The Venue Shah Alam 

The Venue Shah Alam

Hai uolls, apa bikin harini? Ce kongsi sikit. Aku? Harini aku pulun turun event. Hehehee. Penat woi. Disebabkan aku pegang tanggungjawab berkongsi berita gembira, aku abaikan sakit lenguh sendi yang tengah merewang bergenang dekat anggota badan aku. Oh, betapa aku sayangkan korang semata - mata nak kongsi benda ni. 

Pernah sampai The Event Shah Alam? Kalau belum pernah, kita sama. Sebab The Venue pun baru sahaja dibuka. Antara majlis yang paling glamor berlangsung dekat sini ialah majlis perkahwinan Hafiz Hamidun dengan pasangannya. The Venue ni tempat untuk mengadakan sebarang majlis yang memerlukan ruang yang luas. Tempat parking pun okay.


Kenapa memilih The Venue Shah Alam ? 

The Venue Shah Alam
Keluasan dewan yang tidak boleh dipertikaikan lagi

Ruang letak kereta yang mencukupi
Selalu kan kite ke majlis perkahwinan seperti dewan atau majlis perasmian di tempat grand? Masalah besar yang paling tak boleh blah ialah kawasan parking yang sangat terhad. Dah terhad, sempit pulak tu. Hmm. Susah kan. Terpaksa parking jauh - jauh. Dah mekap tau, tiba - tiba peluh kau. Aduh. 

Ruang majlis yang besar
Kawasan untuk memperuntukkan The Venue Shah Alam sangat besar dan luas. Parking banyak, dewan pun luas. Jadi susunan meja tak perlu rapat - rapat untuk menjimatkan ruang. Ini jugak akan membuatkan tetamu selesa. Kalau tempat sempit, nak bangun pun berlaga kerusi dengan orang sebelah. Alahai.

Lokasi strategik - mudah untuk akses
Untuk sampai ke The Venue Shah Alam ni sangat mudah. Boleh je taip dekat waze tu The Venue Shah Alam. Terus sampai. Insyaallah takkan sesat. Lokasinya sangat dekat dengan jalan. Tak payah masuk simpang banyak sangat.

Pakej perkahwinan penuh
Apa yang paling menarik dekat The Venue ni bila kau buat majlis kahwin dekat sini. Ada 3 jenis pakej yang disediakan oleh pihak mereka. So boleh dapat semua dengan satu harga. Untun gke rugi? Ha fikirlah sendiri. Takkan tu pun nak kena ajar ye dak? Pakejperkahwinan yang disediakan The Venue tu termasuklah : 
    Menu Utama
  • nasi putih beriani dan nasi
  • Daging Masak hitam
  • ayam goreng pandan
  • Dalca sayur dan acar Rampai
  • acar buah, Papadom dan air mineral
    Meja Utama (8pax)
  • Rasa siakap 3, ayam golek, udang panjat, minuman khas, pencuci mulut, buah Campuran
    Pencuci mulut (300pax)
  • Kuih (moden / tradisional)
  • Bubur Kacang
    Main Bridal Decoration
  • Hiasan dewan
  • Pakaian (pengantin perempuan dan pengantin lelaki)
  • MUA
  • Sejambak bunga (bunga segar)
  • Wedding team and coordinator
    FOC
  • Meja utama dan meja VIP
  • Bufet dan meja vip
  • Meja tetamu dan chiavari chair
  • 1 deluxe hotel room
  • Sound system, lighting dan pengacara majlis / dj
  • Photobooth
  • Bilik vip
  • Kompang
  • Rela
  • Kek 3 tingkat
    FOC
  • videographer dan photographer (nikah, reception, and potraiture session)
  • Candy buffet

Gema Ramadhan The Venue Shah Alam Buffet Ramadhan

Bersempena bulan ramadhan yang bakal tiba, The Venue telah membuka peluang untuk korang - korang yang mahukan sebuah dewan untuk mengadakan majlis berbuka puasa dalam kuantiti yang ramai. Seperti majlis berbuka puasa bersama anak - anak yatim atau rakan pejabat. Mesti dah lama kan tak duduk semeja bersembang tentang kehidupan dan memadam hal ehwal pejabat buat seketika? Masa ni lah korang kena bagitahu bos korang untuk buat majlis berbuka puasa bersama rakan pejabat di The Venue Shah Alam. 

Jom layan gambar semalam bersempena Gema Ramadhan The Venue Shah Alam Buffet Ramadhan. Tema menu yang diketengahkan pada tahun ini adalah makanan tradisi kampung. Makanan yang paling best korang nak tahu tak? hehehe.

Mestilah daging salai masak lomak cili api. Power oi! Rugilah korang tak merasa. 

The Venue Shah Alam
Laksa dan mee kari

The Venue Shah Alam
Buah - buahan campuran

The Venue Shah Alam

The Venue Shah Alam
Ulam - ulaman

The Venue Shah Alam

The Venue Shah Alam

The Venue Shah Alam

The Venue Shah Alam

The Venue Shah Alam

The Venue Shah Alam

The Venue Shah Alam

The Venue Shah Alam

The Venue Shah Alam

The Venue Shah Alam

The Venue Shah Alam

The Venue Shah Alam

The Venue Shah Alam
Manisan
Banyakkan? Rugi tau tak buat majlis berbuka puasa di The Venue Shah Alam. 

The Venue Shah Alam
Jumpa Kak Maria. 

The Venue Shah Alam
'pertunjukkan' secara live cara memotong daging salai

The Venue Shah Alam

Waktu tengah makan, ada pertunjukkan 'fesyen show' baju kebaya oleh beberapa orang model. Baju merupakan koleksi oleh El-Husna Fashion Boutique. Cantik tau. Macam design kebaya lama. :) Kalau korang nak tengok koleksi baju kebaya ni, boleh datang ke Kompleks PKNS Shah Alam.


Kalau korang berminat nak buat tempahan di The Venue Shah Alam mohon rujuk info dibawah ye
Emel : thevenueshahalam@gmail.com
Facebook : The Venue Shah Alam
Instagram : @thevenueshahalam
Alamat : No. 15, Jalan 15/22, Tiong Nam Park, 
Seksyen 15, 40200, Shah Alam, Selangor
(Google Maps/Waze : The Venue Shah Alam)
No Tel : 019-8585825
© Copyright 2017 | ALL Right Reserved to Owner. Re-edit by Sehijau Blog RA.