Penafian | Tentang Penulis | Hubungi


Monday, April 30, 2012

kasih mereka

Mieza S | 4/30/2012 08:13:00 PM | 0Comments |

hai all. okay today na berkongsi cerita tentang... uh! tajuk memang tak ada kaitan apa-2 langsung just nak samakan perumpamaan je. hukhuk. batok 5 minit. hentak dada kat tiang gol. kahkahkah. adik kitew demam harini. so sad. kaw demam ye budak gedik. hahhaa. sian-2. :(  . jangan risaw kitew ta pernah pun kisah dia demam ke apa sebab dia ni gedik! weksss. ta suka. hahaha. tapi apa pun dia tetap adik kietw untuk selamanya kan? kan? dia demam tapi kitew suruh dia amek kan bantal (maklom lah kalau perot da kenyang baring depan tv jelah ctew dia. ngulorr! huhuhu). dia amek kan jugak. selalu dia jerit-2 sebab taknak tolong.

agaknya sebab dia demam kod. tu yang mood pun okay je kan? so nak citew nak tunjuk kat u all ni. kitew ni akak yang baik dan berhati manusia. hahhaa. kietw suapkan dia makan. actually, ta pernah pun suap dia makan. siyezly. tadi EGO-2 pun suap gak. bajek je marah-2 dia soh bukak mulot la ape lah. sebab na simpan EGO tu. tunjuk sikit jadik la.

padahal dalam hati tu. rasa macam ketenangan. wow!! siyez. da lama mak ta suap aku macam tu. aku rasa last mak aku siap. *garu telinga yang agak-2 tak gatal 5 saat*

erkk, lama sangat. kitew cuma ingat arwah nenek dengan mak long je yang pernah suap kan kitew. huhuhu. kitew rasa mak kitew pernah suapkan kietwtyme kitew dok spital tu je kod. ya allah.

*AKU RINDU SANGAT KAT ARWAH NENEK Aku. :'(. boley tak kalau aq nak pelok dia ketad-2? macam mana dia pelok aq dulu time aq nangis. boley tak aq  nk cium dia? macam mana dia cium aq tyme aq nak g skola :'( . dah la. tanak cerita. aq letak arwah nenek aq at tempat pertama , mak aq nmbow due. sbb aq rasa kasih syg nenek aq ta pernah berbelah bahagi untuk aq. aq rasa bangga dan bersyukur sebab dapat kenal dengan insan macam dye :'(. tadew sape boley ganti kasih sayang dia.

lepas kitew suap adik kitew. kitew rasa nak suap kan lagi. tapi kan EGO. suap kan time mak tadew je. tibew-2 terdetik kat hati. kalau kawin nanti , kitew nak jadi isteri yang paling baik untuk seorang suami.

walau tak indah kat mata dia, walau ta sempurna macam orang lain, tapi nak jadi orang paling bahagia yang membahagiakan suaminya walau dengan apa cara sekalipun. kitew mungkin tak mampu nak gantikan dan memberi kesempurnaan kat suami kitew macam orang lain dapat bila dengan isteri mereka. cuma kitew mampu memberi kebahagiaan dan kasih sayang yang tak berbelah bahagi. yang tadew sape boleh bagi macam yang kitew kasi kat dia. :) .

kitew sangat bersyukur kalau ada someone yang mampu jaga dan terime kitwe seadanya. okayy nak keluar lah. sampai sini je. salam~ 

Sunday, April 29, 2012

to her :)

Mieza S | 4/29/2012 06:32:00 PM | 0Comments |
okay all. harini memang penat ngalahkan PM yang ke hulur hilir g jumpa rakyat. wakakaka. bajek je aku ni kan. ade aku kesah? (ayat ACAP). mula-2 nak cerita pasal sorang mamat ni even lah dia dah marah kitew sebab kietw malukan dia post citew buruk-2 pasal dia. kietw nak mintak maaf kat dia. kitew taw dia akan baca entry kitew ni. kompem. sebab kalau tak manalah dia nak taw yang kitew ada kutuk mengata dia kan kan? k da mintak maaf. na maaf kan ke tak tu hak dia lah. agpon memang semuanya salah kitew pon kan. sebab aibkan dia. actually tadew r aibkan pon .

mmber alip excident patah kali empat.. bawak awek die.. sbb kene samun... moto kris india nk samun die.. die bwk lc.... so bayangkan lc die standart x buat ape2 pon untuk laju... so mmg slow la.... skali kene samun sbb x smpat lari.... awek patah kaki die pon patah kaki.. so nk bgi tau lagi SEGELINTIR manusia y buat moto laju2 bukan nk berlumbe haram.... kwn alip kt fb skang ade 222 org... sorang pon x doakan alip excident mati kene leyek.. trime kasih la atas doa mieza tu... alip minxak maap kalo kuar ajar ke ape ke... kite mnusia.. sume org buat silap.. cume org leh maapkan atau x jer... alip pk org lain.. sbb kalo alip buat salah alip berdoa je kt allah... moge2 allah trime... teruskan la sikap tu ye kwn.. alip nk keje... doa la alip kene leyek tu 40 kali.. insyaALLAH.. termakbul....... trime kasih lagi skali... jge dri... salam....




ni sedutan dari PM dia yang dapat kitew kongsi. nak cakap sikit. awak-2 kitew bukan jahat sangat pon nak doakan awak sampai macam tu sekali. bak kata awak lah kan. manusia tu sentiasa dikelilingi dengan syaitan yang selalu berniat nak membinasakan kitew. so, macammana awak publish status yang menyakitkan hati saya sampai saya rasa 'KAWAN' uh apa maknanya pada awak? lepastu awak kata awak tengah marah masa tu.




memang selayaknya kalau awak nak marah saya sebab saya jahat kan kan? jadi samalah macam saya. saya doakan awak macam tu sebab syaitan tengah hasut saya. saya cuma mampu mintak maaf je. :) . okayy? maafkan tak? maafkan lah. saya taku nanti saya mati dalam keadaan hutang saya masih tertunggak :'( 




okay sayang-2 lupakan cerita pada kematian sebab yang pergi tetap akan pergi dan tak akan kembali :)  .
harini kitew sempat siapkan 2  2 keping doodle yang ta comel dan yang paling penting siyez happy sebab dapat siapkan header untuk adik apple :) . 


ingat kan dia ta nak n ta suke p bila dia kata lawa siyod tu yang OMG! haaa, suka sangat kod. happy tak trhingga macam makan KFC menjilat ibu jari kaki. oshhh. bukan kietw tapi tu orang tu. kitew ta kuasa nak jilat jari kaki kitew. ta segan ke? orang tengok? hahaha. ni kietw persembahkan lah header adik apple dengan 2 keping doodle yang cincai boncai kitew buat :) . 




ni header adik apple. simple gila kod. segan je orang soh kitew uat comel-2 p ini je yang mampu :(. sory adik apple 


ni first cubaan. hudoh kan. sob-2. jangan ejek lah . orang baru nak belajar ! 


ni doodle. memang khas untuk cik mia. tapi kan. ada orang cakap putera katak mia ta comel. jahat kan? COMEL lah tu nak comel cam ne ag? gedik tpl la. hahhaah :D . 

apa-2 pun harini tengah nak mohon kemaafan dari encik alif sahabat baik kitew. sangat mengharapkan yang dia kan maafkan kitew. dan untuk cik mia dan cik apple. maaf itu je yang termampu :) . papai. gila sayang kat korang. 



Saturday, April 28, 2012

syukur

Mieza S | 4/28/2012 12:59:00 PM | 0Comments |
alhamduliilah dengan limpah dan kurnia nya dapat kitew sama-2 menghirup udara ALLAH semula. mari berjemaah mengucap syukur :) . subhanallah.

actually kitew baru je balik dari macdi. pssttt, jangan JELES k? mak kitew baru dapat gaji so dia belanja la kitew semua brekpes kat macdi. semoga rezeki yang dia dapat akan bertambah. amin~

tadi balik je dari macdi terus capai lappy. online pesbuk. ha sape yang belum add tu add lah. hahha *hahaha tak malu promote pekbuk* ni ha link pahbuk kitew. (kekapas) alhamdulillah walaupun blog ni masih setahun ta keluar lagi jagung tapi dengan kegigihan yang amat bersungguh-2 kan, rasa bertuah sebab masih ada pembaca yang sudi dan rajin jejak dalam blog yang serba buruk ini. rasanya ta sampai lagi sebulan usia blog ni. tapi dah ada permintaan untuk membuat header. ALHAMDULILLAH. adik APPLE GREEN DOLLYXIOUS II ni akak *aku tataw la dia ni form 4 ke form 5* . bantai jela janji rock. hahaha. bersambung pada perbicaraan kitew tadi. ni akak ade masukkan beberapa contoh header yang ta lawa yang akak pernah guna dalam blog akak . 

ni first header, tyme ni mang ta rety pape. main bantai je. huhuhu


ni second header ENCIK HAIKAL, siapa lagi kalau bukan sifu aku. huhu thanxx BRO :).

ni third header. tyme ni da pandai la jugak nak guna photoscape. semua sifu yang ajar kan. 


ni paling latest. tu atas tu kan. sama kan kan? tak lawa kan? tapi mampu LAWAK je kod,. sob-2. 

is okeyy, sekurang-nya kitew dah cuba yang terbaik untuk buat blog kitew lawa. lawa tak lawa tu hasil kretiviti kitew sendiri kan? so terima jela apa adanya. :) . muahha. tu je kod. papai. nak g tutorial plak. wakakaka.salam

Thursday, April 26, 2012

Mieza S | 4/26/2012 10:28:00 AM | 0Comments |

weyh. aku da selamat dinikah kah dengan kaw. erkk. HARAP MAAF! :'(. mana ada bongok. aku baru je putuz dengan ENCIK AZIQ. aku yang mintak. aku bukan jahat r nak mainkan perasaan orang. dah aku tak sayang tak kan lah still na bersayang-2 dengan dia. lagipun aku rasa kapel uh mengongkong hidup aku. aku tak boleh na buat apa yang aku suka. tiap masa kene pikir perasaan dia. agak menyusahkan kepala aku lah. tapi dia tak pernah pun susahkan hidup aku. siyez! aku taw dia boleh caik yang lebih baik dari aku. aku tak perfect lah. aku tahu tu. semua cerita manis yang dia post aku rasa dia just nak orang pandang awek dia comel. kan ka? sebab aku tahu aku buruk! hahahaahah.okayy aku malas da nak cerita pasal dia sebab kalau aku cerita pon memang berjaggut kambing pun tak akan habis kan? hahah. nampak tak lelaki kacak yang sengaja aku pampangkan muka dia? nama dia AKID AKRAM. brjawatan PRS di sekolah. wowowo. PRS uh menatang apekah? apa lagi kalau bukan perosak rakan sebaya. memang betol kod =.='. diam-2 tayah report kat dia k? hello aku tak takot la weyh. lutot ta goyang dho. meh-2. hahha. akid sengal . padahal aku yang sengal. dia ni memang POYO terlampau-2. gila aku menyampah dho. tapi-2 korang ingat tak? aku pernah post pasal dia kat entry-2 sebelum ni? dia kawan yang memahami. memahami lah sangat. tapi apa pun dia lah yang selalu cakap kat aku. terima je kekurangan diri sebab tu bukan penghalang untuk aku bejaya :) . thanx akid. dia ni sangat minat pada movie. aku taw kid ayat bm aku hancos tapi percayalah aku cuma nak kejujuran je time taip menatang ni. huhu. aku taw kaw mesty tengah baca dengan sebuah senyuman kambing paling menawan paling kambing pernah tengok. hahaha. okay merepek. nak citew kat anda semua ni. segala peribadi aku taw. haritu aku ternampak bantal busuk dia dho. hahha kantoi. kaler pink siyod. menyampah mak. mak pon suka hitam aw. black metal lah katakan. meh ramai-2 tangan kedada mata ke atas. aku saja nak cerita gempak . hahaha. aku penipu paling berjaya di abad ini. hhahaha. akid jagan kaw hulur sebuah senyuman singa kid. aku takut kaw menyinga. memang kaki dapat dia. XD. saat aku sedang enak dibuat mimpi kompem-2 aku akan terdengar kentod-2 akid bergema diruang malam. hahah. maklom aku nak biar je dia bangga sebab asik memuji belebih-2 han.. berbalik semula pada tujuan aku mengepost cerita pasal dia sebenarnya nak pekenalkan blog dia. dia ni newbie la kat dunia blog :). so aku paksa kaw orang tok jenguk blog dia 5 saat jadilah. sebab aku taw kalau da jengok kompem kaw akan tidow situ teros. hahhaah. korang yang berminat tok tengok latest movie kan sila-2 lah panjangkan kaki pijak blog dia. okayy? kat situ kaw akan taw lah. aku pon tataw nak cerita apa pasal blog dia. hahahha. jangan lupa kaw pon mesti promote gak dekat ahli keluarga sanak saudar ajak raya ramai-2 kat blog dia. hahah t dia kasi la kaw makan biskut kering yang beli kat pasar tu untuk jamuan makan dan hadiah sebagai peringati kebaikkan korang sebabb sudi melawat blog dia :). tu je aku nak merepek. bye . aku sayang korang. NI HO LINK DIA. tekan sampai lebam taw :) .


Tuesday, April 24, 2012

pengemis

Mieza S | 4/24/2012 10:59:00 PM | 0Comments |
So sad. Untuk kali kedua kitew nak cerita pasal cikgu HEM kesayangan kitew. Kitew bukan pengemis lah cikgu. Nape cikgu campak kan kertas tu? Kitew bukan peminta sedekah yang ta bermaruah. Napew cikgu ta de sikit pun perasaan untuk jaga hati kitew.? Cikgu tahu tak? Kitew dah lama pendam rasa ngan cikgu. Kecik sangat hati. Cikgu layan kitew macam pengemis yang terlalu hina untuk dipandang. Pengemis yang malas untuk mencari rezeki tapi tak tahu malu nak tumpang rezeki orang lain. Kitew bermaruah cikgu. Kalau ye pon cikgu BENCI sangat dengan kitew, jangan la sampai kitew rasa cikgu BIADAB dengan anak murid HINA macam kitew cikgu. Kitew ni ade perasaan cikgu. Kitew sedih kenapa cikgu tak pernah layan anak murid macam kitew dengan baik macam cikgu layan anak murid yang berpangkat tinggi dan pandai dengan sangat baik. Kitew tak faham, kitew tanya cikgu, cikgu jeling-2. Kitew dengan jujurnya nak mengaku yang kitew ade kutuk cikgu sebab pelik kenapa cikgu macam pilih kasih. Sorry to say kalau kitew samekan diri kitew macam pengemis sebab tu lah yang kitew pikir bila cikgu buat macam tu. Kitew taw cikgu hebat. Ade pangkat tinggi. Ade kelulusan tinggi. Apa salah nya cikgu kasi pelajar macam kitew ni lebih sikit fokus. Lagipun asik gagal je. Kitew ta salahkan cikgu, tapi kadangkala cikgu ajar tapi kitew ta faham. Na tanya malu. Takut cikgu marah lagi PENGEMIS HINA ni. Cikgu kitew ego, kitew ta akan menangis. Kitew keraskan hati untuk terima apa yang cikgu buat. Sebab kitew taw kitew umpama pengemis tegar yang mendesak diri untuk meminta 20sen pada seorang yang hebat macam cikgu. Kitew nak nagis, tapi kitew pikir balik. Untuk apa aku nak nagis. Cikgu kan dibayar gaji sama. Tapi cikgu tinggi la. Sebab cikgu hebat. Mak kitew kata harta bende tak bawa ke mati cikgu. Sebelum ALLAH tarik nyawa kitew, kitew nak pesan kat cikgu. janganlah kedekut ilmu dan berkira dengan pelajar yang diumpamakan PENGEMIS TEGAR macam kitew cikgu. Padahal penegmis tegar tu la yang lebih dikasihi ALLAH kerana teraniaya. Sekian.

Sunday, April 22, 2012

sayang awak

Mieza S | 4/22/2012 10:46:00 PM | 0Comments |

saja-2 nak menyusahkan lelahan tangan jari jemari nak menaip sedikit bingkisan untuk ENCIK AZIQ. thanxx untuk rasa CINTA yang awak kasik. kitew hargai perasaan awak dan rasa cinta tu. awak, awak, tadi kemain awak puji kitew dalam blog awak en? haha. malu kod. sukahati je nak puji-2 lelebeyy. p tataw la puji ke perli kan? sabar jela. ermm, eh, tolong lah jangan puji kitew. kitew ta rety nak terima pujian kod. :( . ta kesian kat kitew? sob~  . terima kasih sekali lagi sebab bagi sayang awak dekat kietw time kitew tengah dilanda KONTROVERSI (kontroversi lah sangat. hampeh~ ) . haah whatever lah kan. tapi apa-2 pun thanxxx untuk kali yang ke sejuta sebab ada kat sisi kitew olwez :) . awak sangat lah baik. ta mampu nak balas. tuan tuan dan puan puan. kitew doakan dan berharap sangat agar orang yang kitew sayang ni akan memperoleh kebahagiaan dia dengan someone yang lebih baik dari kitew. kitew taw kitew bukan nyew hebat untuk buat dia bahagia. mungkin sekarang dia kata dia bahagia tapiii. . . stop it ! demmm ~ awak-2 . siyez ta bermaksud,. cuma kadang-2 kitew tataw apa akan jadi lepas ni kan. awak, kitew sayang awak taw, kalau nak curang bagitaw kitew. jangan sampai kitew taw sendiri. ta sopan namanya tu. wakakak. whatever jelah. 


*thanxx pada someone yang pandai sangat dan kacak sangat tu. aq ta kisah la aq sampah ke babun ke anjeng ke babi ke kucing ke ape ke yang penting sumpa memang aq ta hadap nak kacau nenek kaw dalam kubur tu n ta hadap langsung nak selak kain mak kaw. siyez. geli dho! hahah. aq biadab? so what? kaw yang carik masalah sangat dengan aq. weyh, kaw pikir kaw na buat macam uh aq DOWN? aq kuad lah weyh. aq ta cepat DOWN macam nenek kaw. baru tiup sikit da goyang. sakai siyal! haha. kaw nak kata aq kurang ajar babitkan nenek mak bapak kaw yang da mampos? so?? dosa aq bukan kaw . kaw ta layak na tegur aq kalau perangai kaw pun serupa itu anjing hitam milik firaun. dasar hati babi. muka IBLIS. ha amek kaw. nak sangat,. kaw yang mintak. aq ta offer pon  kaw yang mengoffer kan diri kaw untuk dihina sedemikian rupa. aq ade adab baik punya dengan kawan-2 aku klaw dia respect aq. tapi aq takleh dok diam kalau kaw ttbew nak jadi bangsat puaka ngan aq.ha apew??? MULUT AQ MACAM LANCAU? BAPAK BIADAP MAINKAN NAMA ORANG YANG DAH MENINGGAL????? sejak bila kaw pandai heran? mak aq cakap baik dibalas baik. jahat dibalas jahat. so ?? paham-2 lah ye. ni. da puas haty aq. aq nak mintak maaf dunia akhirat. aq ta sengaja nak babitkan nama mereka-2 tapi kaw ta diajar dengan baik. so aq nak mintak maaf lagi sekali jangan dibawa ke muka pengadilan. sekian,  *


hati

Mieza S | 4/22/2012 07:01:00 PM | 2Comments |

tadi lepak dengan ENCIK AZIQ. belajar maths :) . ta caye? ta caye suda. kitew ta suruh pon kaw urang percaya apa yang kitew cakap. boley tak kalau nak cakap yang kitew da jatuh hati dengan kebaikkan dia :) . dia sweet dia comel. tapi tapi kan. kitew mintak maaf. kitew tataw nape tiap kali kitew teringat awak. kitew rase nak nangis. sebab nape orang sebaik awak boley terima kitew. kitew rase bersalah dengan diri kitew sendiri n dengan diri awak sekali. kenapa? tah la. awak, awak terima kasih taw tadi belajar dengan kitew. kasi kitew buku belanja kitew macdi :) . t kitew da kejew, kitew belanja awak balik ye sayang? 

actually aq da fedup dengan.... dengan someone. kaw memang suka maen tarik tali dengan aq kan? lagi aq buat kaw bengang lagi kaw tambah api bia marak kan? sumpah gila bagus! boleh tak lepas ni aq na taip baik-2 je dengan kaw. nak tengok macam mana pulak reaksi kaw lepaas ni. aq dengan rela hati memaafkan semua kesalahan kaw. cukup banyak aq tanggung air mata ni weyh. dah kering. aq mampu tersedu je. air mata da habis. ta mampu lagi nak turun. YA ALLAH TITIP KAN KESABARAN DALAM AQ MENGEJAR KEMAAFAN NYA. aq harap aq mampu tunggu kaw maafkan semua kesalahan aq biarpun patutnya kaw yang kene mintak maaf dengan aq. its okay. aq ta EGO.

continue balik dengan cerita ENCIK AZIQ. hahaha. tataw la nak cerita apa pasal dia. tapi aq sayang dia. aq tengah belajar sayang dia macam mana dia sayang aq. kalau dia ta sayang aq, aq tataw. p aq nga blaja buat ape yang dia buat dekat aq. segala kebaikkan dia aq tengah cuba nak hargai. aq taw susah nak carik cinta yang datang. so kene hargai apa yang ada depan mata kan kan? so, thanxx pada ENCIK AZIQ yang sudi mengutip sisa-2 hati yang dah lama berterabur dibiar tanpa dilihat. angin je yang mampu menyapa. kala air mata ni tumpah. okayy aq merepek. dah la. aq serabot. yang penting. aq sayang kaw ! fullstop :) 

Saturday, April 21, 2012

aku tak sempurna

Mieza S | 4/21/2012 07:53:00 PM | 2Comments |
erk. what? rasa nak mengalirkan air je mata ni bila membebel soal perfect. mengapakah? ye-2. im not perfect.    
rasa sangat sedih bila dilahirkan tak sempurna macam orang lain. lagi sedih kalau tak mampu lagi nak tahan dugaan ALLAH yang serba mencabar. percaya atau tak. tapi kitew rasa macam benci sangat bila ada orang melamar. *kelakar apa? ada ke orang nak melamar kaw? da r macam tuh. ewwwwyuu. * pergi mam la kaw. tu lah makanya . macam mana eh kalau nanti one day ada orang melamar kitew? pe kitew nak jawab? kitew  rasa macam tak mampu je nak terima. sebab kitew taw kitew ta mampu nak bahagiakan kehidupan dia. sebab pe? sebab kitew ta sempurna. time couple-2 pun da cukup buat kitew pikir panjang macam mana na teruskan hubungan ni. sebab tah. terlalu banyak lah kekurangan diri ini. takut kitew melumpuhkan perasaan cinta yang pernah hadir sebab diri kitew sendiri. so, kitew hope sangat. siapa-2 je kan. kalau na berhubungan uh. terima lah kitew siapa kitew seadanya. jangan ungkit ketidakkesempurnaan kitew. sebab kitew cuma manusia biasa yang terlalu banyak kekurangan nya. kitew harap suatu hari nanti kitew mampu dapat kebahagiaan macam awk :)

persahabatan perlu EGO?

Mieza S | 4/21/2012 12:47:00 PM | 2Comments |

memey kitew ta faham cara awak bersahabat dengan kitew. nah aq copy paste ayad baik kaw. baik gilew!!

"sory... bukan cre aku ar y ko nk tu......aku xpernah ckp aku bosan dgn ko... lu pikir la sendri.....jgn la bersikap jeles kwn2.... serius nk bgi tau... den single..... g lanxak pde sesape y x abis2 nk jeles..... berfikiran positif k...tulis la panjang mne pon korang nk tulis..... ska fly x amik port la.....jgn nk bgi aku tekanan dgn mslh kaw sendri... die keterunan kaw... kau tanggung la sendri... jgn nk libatkan aku k.... g lantak ko nk ckp apepon... KERAS ATI KEW.... ape ke... g m....."



kelakar sangat weyh. lepas kaw da kutuk-2 aq macam haram jadah lam pehbuk kaw. kaw contact aq kan? sebelom kaw contact aq , aq da stalker pehbuk kaw. kaw call aq ade aq marah-2 kaw? ade? tadew la weyh. even aq taw kaw da sakit kan aty aq. kaw ni memang manusia paling..... paling berguna sekali pada nusa dan bangsa. kaw ta hargai kesabaran aq layan kaw. kaw ta hargai persahabatan kitew. kaw EGO. kaw update status berbagai-2. bila aq tanye kaw kata ta pk panjang. usha ag memang kaw kate kaw da delte number aq. tp kaw stil msg aq. eh mane plak kan kaw dapat nombor aq? na cover?? "ade lam log"? wakakak pergi M. kaw terasa kalau aq ungkit salah kaw. tapi kaw pernah terasa dengan apa kaw da buat dekat aq? tak lah weyh. kaw manusia ta berperasaan kan? aq nak cakap ni. aq memang ta pernah menyesal ada kawan macam kaw. tapi aq kesal kenapa kaw buat kawan kaw macam ni. kaw bagitaw orang macam kaw begitu hina sangat dengan dia. tapi dalam diam-2 sebenarnya apa yg kaw cakap tu semua tak betul. kaw cuma nak tunjuk kat dunia yang kaw tak perlu ada kawan bingai macam aq tapi hakikatnya hati kaw masih nak berkawan. hey!! ta pernah lagi kod aq jumpa ada kawan macam kaw. FIRST TIME. rasa 'teruja' siyal bila dihargai sedemikian rupa. memang. memang kaw nak samakan aq macam pengemis. cakap-2 kat satu dunia yang aq ni pengemis tegar. ye aq tegar mengemis sebuah persahabatan. aq ta malu nak ngaku kaw kawan aq. bia pun bagi aq kaw terlalu biadap untuk aq perkatakan. kalau betul lah kan./ kaw delete je lah nombor aq. aq ta batak pon nak ada kawan macam kaw. perangai macam **** !!! sakai !!!! pegi M if kaw baca kaw nak sentap. sejak bila aq perlu pedulik dengan ape yg kaw cakap?? kaw ta layak di pedulikan. aq harap sangat. kaw dapat rasa pengalaman 'MANIS' aq bersahabat ngan kaw, satu hari nanti. dan aq harap pengalaman kaw akan lebih 'MANIS' dari aq. harap sangat hasrat murni aq dimakbulkan!!

Friday, April 20, 2012

jangan curang

Mieza S | 4/20/2012 10:32:00 PM | 0Comments |

sekali lagi kan kitew update entry pasal CINTA. upsss, psttt, "macam bagus je en ?". hahaha. hello. BLOG aq ke blog engkaw? so diam jangan bersuara. haha. ye ye ye. biasa lah tu kan kalau berkawin boley cerai berai. kalau kapel jangan cakap lah kan. siap kapel putus kapel putus. tapi manusia yang memandang akan melabel sebagai player. huh! awat hang dok sebok? biaq p la depa nak player ke mayer ke. whatever ke. bukan depa susa kan hang pon kan? hushh. pe lah anda ni. paztu-2 adat kalau kapel mesti curang. derr wa nak pesan kat lu derr. tayah curang! lu buat dia , orang akan buat lu. so, kaw nak curang tunggu kaw putus. sakit taw kalau perasaan dipermainkan. kalau bernanah ta boleh nak ubah dah aq pun tataw. huhuhu. kitew tadew r bagus sangat bab kapel-2 ni kan. tapi awak perlu taw. awak akan menyesal if awak buat dia mcam uh. awak akan menyesal sebab tak hargai perasaan dia. taw tak perasaan tuh satu anugerah ALLAH yang sangat bernilai? perasaan tu bukan suatu mende yang datang secara paksa. tapi hadir dari hati yang betul-2 ikhlas. kalau dia mainkan kaw. kaw buat bodoh je. dia akan kena 2 kali ganda teruk dari kaw taw? actually orang yang kaw akan curang uh kaw sendiri akan rasa bersalah sebab kaw seksa perasaan dia. hahha. aq pun taktaw la natang ape merasuk hati jiwa aq untuk berceramah entah apekebenda nya tah ni kan kan? hahaaha. tu ha nak bukak story pasal ade sorang jejaka ni memang setia gila tunggu wanita ni. tapi wanita uh sikit pun tak hargai. malah dia rasa jejaka uh mengganggu hidup dia. tapi bila jejaka uh pergi kat perempuan lain, wanita uh jeles. terlalu ego kan? nasib kaw lah labu. tapi aq ta sanggup tengok kawan aq macam tu! kaw tengok orang akan buat dekat kaw sama macam kaw buat dia! thanxx :) apa-2 pun. aq sayang semua kawan-2 aq. jangan tinggalkan aq taw :) . huhuhuh sayanggggg kaw! 

Wednesday, April 18, 2012

dia kat sisi

Mieza S | 4/18/2012 08:41:00 PM | 0Comments |

setelah sekian lama kan. memang sepurnama lah jugak tak update blog. banyak sangat tikus-2 mondok yang bertelur. rasa geli nak enter. tapi demi sebuah blog tercinta, kitew gagahkan jugak diri ni. memang rindu sangat nak membebel cerita karut marut yang korang rasa nak termuntah bila dengar kan? hahha. ha muntah muntah. aq sekeh kepala kaw kejap lagi. berani-2 je nak muntah =.=" . kitew sedia maklom kan. manusia tu tak pernah menghargai sesuatu yang ada depan mata. bila da hilang baru la terkejar sana sini mencari. kan kan? ape lah. kitew pesan kat awak semua jangan lah macam tu k? jangan terlalu ego dengan perasaa sendiri. nanti diri jugak yang merana. huhuhu :D. *mak joyah merepek suda!* .tengok tajuk entri. ta nampak? meh sini kasi nampak. DIA KAT SISI . Ta nampak lagi? ta tahu lak na buat ape ke awok. kurang penglihatan gamaknya. hahhaa. tadew la. bukan nak menggedik-2 na cerita pasal dia. lagipun ni kan belog kitew. kaw suka kaw baca kaw ta suka kaw blah. deal r? cantik :). tadew. start hari isnin sampai selasa. (bajek macam banyak je hari =.="). dia amek kitew kat sekolah. kesian dia kan? susah-2 je. memang aq suka susahkan orang. kaw ta suka? hahha. kisah pulak dho! lepastu kan. tadew pape r. awak. eiii! gedik uh dia ni. nyampah. alah nyampah-2 pon sayang ugak. sakai tol mak joyah ni kan. nak taw tadi kan CYRA kan bahan kitew. kuang hajow. dia kata kat teacher salina "adik manja". eiii. kaw ni CYRA. ase macam nak sekeh je kan kepala otak kaw sampai cair. malu kod. nasib lah dorang ta faham apa-2. 

TO : SKA FLY 
MESSAGE : bagaimana rasanya disakiti? kecewa bukan? sakit hati bukan? terluka bukan? menangis bukan? macammana rasanya berguraw-2? tanpa sedar kitew sebenarnya menyakiti hati orang lain? ape kaw rasa? rasa terhina kan? ye macam tu aq rasa. tapi aq ta sure kalau kaw rasa macam apa yang aq rasa. sebab hati kaw keras. tadew apa yang mampu buat hati kaw lembut. hanya wanita yang benar-2 kaw sayang dan berhak je kan? yang mampu mengubah hati kaw.

TO : awak semua
MESSAGE : saya tahu saya ta sempurna macam orang lain. saya tak mintak pon. jadi kalau saya dilahirkan ke dunia macam ni maka terima lah saya walau macammana pun saya. siapa pun saya kat mata awak even sebagai seorang pengemis yang hina pun maka hormatlah saya. saya tak mintak awak tunaikan apa yang saya nak tapi cukup awak simpan ego awak dan buang jauh-2. macammana pun saya, allah dah jadikan saya manusia yang punya hati dan perasaan. yang sentiasa kekal. saya tak mampu pun nak buang. jadi, andai kata saya tercakap yang saya ada tersuka awak. maka hargai saya sebagai seorang sahabat andai ta mampu na anggap saya lebih dari itu. dan ta perlu terlalu ego untuk mengaku dan menerima kehadiran perasaan cinta. hargai lah perasaan tu sebelum ia hilang dan tak akan kembali :) . sekian. wasalam


Sunday, April 15, 2012

SKA FLY...

Mieza S | 4/15/2012 08:30:00 AM | 0Comments |


siapa mamat nih? yeah(ingat ayat ni weyh?) hahaha. dulu kietw pernah suka dekat dia. opsss sebelum pergi jauh. kitew nak mintak izin dekat ENCIK HAZIQ FARHAN nak post entri pasal budak ni. *budak lah sangat -...-"* . hahaha. sambung balik. kitew pernah suka dekat dia. erkk. kitew kenal dia dalam pehbuk. tak pernah jumpa. but dia taw kitew ta sempurna macam manusia lain. dia terima kitew sebagai kawan seadanya siapa kitew. jadi sangat bersyukur sebab biarpun dia ta terima kitew sebagai seorang yang penting dalam hidup jadi kawan pun cukup bagus. dia anggap kitew BFF. :)) . ngeee. sukew taw. apa yang ada pada dia yang buat kitew sukew? perangai dia pelik and kakak dia cakap dia manja. dia katew dia ta caya kat cinta. tak taw lah. lama taw kietw tunggu dia. kitew citew pasal dia pun sebab kitew nak dia taw, even kitew da buat dia macam tu dia tetap BFF kitew. then, kalau dia nak buang kitew, kite wtak kisah. sebab dia selalu cakap. sukahati awk lah. jadi sukahati awak jugak lah. hidup awak. kietw ni sape kan na bising-2. tegur-2. kan kan? weyh, aq tak pernah berhenti mengharap PELANGI selepas hujan dalam hidup kaw. kaw paham kan? thanx call untuk kali yang terakhir. dan aq rasa sangat bersalah sebab buat kaw macam tu. tapi kalaw aq ta buat kaw ta kan sedar. bahawa "HARGAILAH DIA SEBELUM DITINGGALKAN" :) . sekian.

Saturday, April 14, 2012

kenapa?

Mieza S | 4/14/2012 07:43:00 AM | 0Comments |


cukup lah sayang. kalau kaw tak nak aq jangan bersayang-2 dengan aq. aq bukan mainan. pagi-2 aq nak pergi sekolah kaw da sajikan aq dengan air mata kan? bagus lah kaw ni. cukup lama aq simpan kesabaran aq layan perangai annoying kaw. pernah kaw fikir tahap kesabaran aq? pernah kaw fikir kepenatan aq? tak. kaw ta pernah pun peduli semua tu kan. bagi kaw. "peduli pulak aq? sapew soh kaw terhegeh-2 dekat aq". weyh aq ta pernah terhegeh-2 dekat kaw.  jangan risaw. just perasaan aq dekat kaw. aq ta dew pon terhegeh-2 dekat kaw suruh terima aq. ta pernah weyh. kaw jangan tanya kenapa lah kalaw aq annoying ngan kaw. kaw jangan tanya kenapa lah kalaw aq buat bitch dengan kaw. dan aq cukup menyampah bila kaw gedik panggil aq sayang. kaw propa je kan? terima kasih untuk hari ini :)

Friday, April 13, 2012

menangis

Mieza S | 4/13/2012 11:39:00 PM | 0Comments |

kadang-2 air mata yang mengalir dari celahan  kolam lalu diam-2 menuruni dengan perlahan sampai lah akhirnya jatuh ke tanah bukan air mata yang sengaja dipaksa keluar tanpa belas kasihan. tapi kerana kadang-2 hati terlalu sebak untuk menerima siapa diri sebenarnya. terlalu merendah sehingga ada yang marah. hush! kadang-2 bila semakin dewasa otak dan pemikiran semakin matang tapi rupanya masih dalam tempurung yang rapuh je. langsung ta memikirkan masa depan yang cerah. negative sokmo. orang sekeliling  yang buat kitew pk macam tu. sape suruh buat? bosan lah. tak payah lah ajak kapel sakai! bukankaw boleh terima aq seadanya pon kan? makesure kalau kaw nak kapel dengan aq kaw perkemaskan hati kaw agar kaw boleh terima segala kecacatan kekurangan kelemahan aq. bukan sebab kelebihan aq. kaw salah. sekali kelebihan aq hilang. 1000 kali kaw benci aq. kaw perlu taw tu . okay? kaw taw kan. aq manusia yang ta sempurna macam yang  lain. sebab tu aq takod untuk menerima sesiapa dalam hati. kaw silap besar kalau kaw kate aq terlalu memilih. SALAH. aq hanya perlukan masa dan ruang untuk bersedia segala tohmahan cacian makian dan hinaan orang hanya sebab aq bersama kaw. kaw taw kan manusia ni macammana? baik buruk orang sentiasa dikaji mahu menjadi penyelidik paling berjaya. *sakai!* . tapi buruk sendiri ta nak pulak diselidik kan? kaw pelu bersyukur kalau ada orang lain yang sayang kaw sampai sanggup kaw tinggal dia sebab aq. kaw perlu taw. aq miskin. aq tak ada apa-2 yang mampu didagangkan. aq cuma mampu bagi hati aq yang da rosak untuk kaw jaga. kaw MAMPU? *tak mampu diam! -..-'* . okay suda sangat mengantuk. selamat malam. muahh !! 

NUR SYAHIRAH SANUSI

Mieza S | 4/13/2012 06:39:00 PM | 0Comments |
pemilik nama yang di atas adalah SAHABAT kitew dunia akhirat. demi ALLAH kitew sayang sangat dekat dia. kitorang da menjadi SAHABAT sejak dari tadika lagi. *ta sure* . dia ni gewdikxx *gedikx la sangat kan* tapi dia baik :) . korang tak caya? try r bersahabat dengan dia. hahaha. kitew mula kenal dia waktu jalan-2 naik basikan *ta mampu na bermotor, kaki ta sampai* pastu nampak lah pokok ceri. dulu kitew memang suka makan buah ceri. sedap taw. tapi sekarang dah tadew pokok ceri tu. dah kene tebang. pastu da besar sikit kitorang sekolah rendah dekat SEK KEB SEK 20 SHAH ALAM, darjah 1 sampai tiga ta ingat apa-2. tapi darjah 4 sampai 6 kitorang ada yang kelas sama, kelas sebelah-2. memang best. tapi paling best waktu kelas sama lah. hari-2 cikgu tegur sebab berborak non stop. almaklum sahaja beliau ni hobinya memang bercakap. kalau ta bercakap sehari demam plak yang datang. tu sebab dia asyik bercakap je, takod demam plak kan. pernah sekali tu kitorang gadow. ta ingat lah gadow sebab pe. memang ta tegur langsung kod. cikgu semua pelik ngan kitorang. semua cikgu tanya. kitew jawab tah-2 jew. huhuhu. tu mende paling ngarot la penah dibuat kawan. kelakar. kecik-2 da pandai gadow. ohsem gilew =.=" . then masuk form 1 sampai form 3 kitorang terpisah sebab kitew masuk sekolah asrama harian dekat KUALA SELANGOR. hari-2 rindu dia tapi malas na meses, sebab nanti balik jumpa jugak kan? tiap kali balik kampung kitorang date kat ALAM SENTRAL je mampu. dolu-2 naik bas. kitorang dalam bas tu ade 2 ekor je makhluk. acik bas tu hairan dengan kitorang. kalau naik bas mesty ade je cerita yang nak disembangkan. macam ta pernah jumpa. satu hari uh dia tanya "ko ni kalau bercerita ta henti macam da lame ta jumpa kan?" kitew dengan dia hanya senyum kambing je. dan mengiyakan :) *padahal lupew dialog, saje tokok tambah. HAMPEH!* pastu lepak tepi sungai atas paip. selalu tengok KTM lalu seberang. best gilew. siap main nyanyi-2 lagi. bajek ade piching sangkut la vokal ke laut la bagai. padahal satu hapak pon tataw ape piching uh -..-" . biasalah budak-2. form 4 form 5 sama sekolah. kat mana? kat sekolah teknik shah alam. sekarang orang panggil SM VOKASIONAL SHAH ALAM . kitew ni salah sorang last batch bagi sekola tu. maklom lah dah naik taraf jadi KOLEJ kan. kolej la sangat. menyampah! satu kelas, duduk sebelah-2. macam biasa lah situasinya. satu sekolah taw kitorang BFF. semua cikgu perasan kitorang tak pernah berpisah. dan semua cikgu ta suka bila kitew dengan dia duduk sebelah-2. mesti ada je ceritanya -..-" . pelik kan? banyak cikgu dah tegur ta suka perangai kami. tapi, kitew dengan dia kawan. cikgu cakap apa pun ta layan. dan semua cikgu point kitorang dalam class. paling ketara kalau kitorang nak pergi tandas cikgu tak kasi dengan nada marah. tapi dengan pelajar lain dia kasi je. cakap lemah lembut pulak tu. apa lah cikgu ni. jadi lah contoh yang baik kepada anak murid.
ni gambar budak gemuk ni. kesian gambar bawah sekali. hahaha. padan muka kaw!







5 KISAH ANEH

Mieza S | 4/13/2012 05:42:00 PM | 0Comments |
               

                        Abu Laits as-Samarqandi adalah seorang ahli fiqh yang masyur. Suatu ketika dia pernah berkata, ayahku menceritakan bahawa antara Nabi-nabi yang bukan Rasul ada menerima wahyu dalam bentuk mimpi dan ada yang hanya mendengar suara. Maka salah seorang Nabi yang menerima wahyu melalui mimpi itu, pada suatu malam bermimpi diperintahkan yang berbunyi, "Esok engkau dikehendaki keluar dari rumah pada waktu pagi menghala ke barat. Engkau dikehendaki berbuat, pertama; apa yang engkau lihat (hadapi) maka makanlah, kedua; engkau sembunyikan, ketiga; engkau terimalah, keempat; jangan engkau putuskan harapan, yang kelima; larilah engkau daripadanya."

                        Pada keesokan harinya, Nabi itu pun keluar dari rumahnya menuju ke barat dan kebetulan yang pertama dihadapinya ialah sebuah bukit besar berwarna hitam. Nabi itu kebingungan sambil berkata, "Aku diperintahkan memakan pertama aku hadapi, tapi sungguh aneh sesuatu yang mustahil yang tidak dapat dilaksanakan."
Maka Nabi itu terus berjalan menuju ke bukit itu dengan hasrat untuk memakannya. Ketika dia menghampirinya, tiba-tiba bukit itu mengecilkan diri sehingga menjadi sebesar buku roti. Maka Nabi itu pun mengambilnya lalu disuapkan ke mulutnya. Bila ditelan terasa sungguh manis bagaikan madu. Dia pun mengucapkan syukur 'Alhamdulillah'.

                        Kemudian Nabi itu meneruskan perjalanannya lalu bertemu pula dengan sebuah mangkuk emas. Dia teringat akan arahan mimpinya supaya disembunyikan, lantas Nabi itu pun menggali sebuah lubang lalu ditanamkan mangkuk emas itu, kemudian ditinggalkannya. Tiba-tiba mangkuk emas itu terkeluar semula. Nabi itu pun menanamkannya semula sehingga tiga kali berturut-turut. Maka berkatalah Nabi itu, "Aku telah melaksanakan perintahmu." Lalu dia pun meneruskan perjalanannya tanpa disedari oleh Nabi itu yang mangkuk emas itu terkeluar semula dari tempat ia ditanam.

                        Ketika dia sedang berjalan, tiba-tiba dia ternampak seekor burung helang sedang mengejar seekor burung kecil. Kemudian terdengarlah burung kecil itu berkata, "Wahai Nabi Allah, tolonglah aku." Mendengar rayuan burung itu, hatinya merasa simpati lalu dia pun mengambil burung itu dan dimasukkan ke dalam bajunya. Melihatkan keadaan itu, lantas burung helang itu pun datang menghampiri Nabi itu sambil berkata, "Wahai Nabi Allah, aku sangat lapar dan aku mengejar burung itu sejak pagi tadi. Oleh itu janganlah engkau patahkan harapanku dari rezekiku."

                        Nabi itu teringatkan pesanan arahan dalam mimpinya yang keempat, iaitu tidak boleh putuskan harapan. Dia menjadi kebingungan untuk menyelesaikan perkara itu. Akhirnya dia membuat keputusan untuk mengambil pedangnya lalu memotong sedikit daging pehanya dan diberikan kepada helang itu. Setelah mendapat daging itu, helang pun terbang dan burung kecil tadi dilepaskan dari dalam bajunya. Selepas kejadian itu, Nabi meneruskan perjalannya. Tidak lama kemudian dia bertemu dengan satu bangkai yang amat busuk baunya, maka dia pun bergegas lari dari situ kerana tidak tahan menghidu bau yang menyakitkan hidungnya. Setelah menemui kelima-lima peristiwa itu, maka kembalilah Nabi ke rumahnya. Pada malam itu, Nabi pun berdoa. Dalam doanya dia berkata, "YaAllah, aku telah pun melaksanakan perintah-Mu sebagaimana yang diberitahu di dalam mimpiku, maka jelaskanlah kepadaku erti semuanya ini."

                        Dalam mimpi beliau telah diberitahu oleh Allah s.w.t. bahawa, "Yang pertama engkau makan itu ialah marah. Pada mulanya nampak besar seperti bukit tetapi pada akhirnya jika bersabar dan dapat mengawal serta menahannya, maka marah itu pun akan menjadi lebih manis daripada madu.
Kedua semua amal kebaikan (budi), walaupun disembunyikan, maka ia tetap akan nampak jua.                                     Ketiga jika sudah menerima amanah seseorang, maka janganlah kamu khianat kepadanya.                                             Keempat jika orang meminta kepadamu, maka usahakanlah untuknya demi membantu kepadanya meskipun kau sendiri berhajat.                                                                                                                                                                        Kelima bau yang busuk itu ialah ghibah (menceritakan hal seseorang). Maka larilah dari orang-orang yang sedang duduk berkumpul membuat ghibah."

                        Saudara-saudaraku, kelima-lima kisah ini hendaklah kita semaikan dalam diri kita, sebab kelima-lima perkara ini sentiasa sahaja berlaku dalam kehidupan kita sehari-hari. Perkara yang tidak dapat kita elakkan setiap hari ialah mengata hal orang, memang menjadi tabiat seseorang itu suka mengata hal orang lain. Haruslah kita ingat bahawa kata-mengata hal seseorang itu akan menghilangkan pahala kita, sebab ada sebuah hadis mengatakan di akhirat nanti ada seorang hamba Allah akan terkejut melihat pahala yang tidak pernah dikerjakannya. Lalu dia bertanya, "Wahai Allah, sesungguhnya pahala yang Kamu berikan ini tidak pernah aku kerjakan di dunia dulu."

                        Maka berkata Allah s.w.t., "Ini adalah pahala orang yang mengata-ngata tentang dirimu." Dengan ini haruslah kita sedar bahawa walaupun apa yang kita kata itu memang benar, tetapi kata-mengata itu akan merugikan diri kita sendiri. Oleh kerana itu, hendaklah kita jangan mengata hal orang walaupun ia benar.

*semoga menjadi tauladan*

bahagiakah aku?

Mieza S | 4/13/2012 02:30:00 PM | 0Comments |
BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM. 




pesan Rasulullah SAW : “Cintailah kekasihmu dengan biasa-biasa saja, kerana boleh jadi suatu hari nanti dia akan menjadi sesuatu yang kamu benci,dan bencilah sesuatu yang tidak kamu sukai dengan biasa-biasa saja, karena boleh jadi suatu hari nanti dia akan menjadi sesuatu yang kamu sukai.” (HR.BUKHARI,ABU [...]

semoga pada hari JUMAAT yang indah ini ALLAH menjadi kan tiap-2 yang beragam ISLAM itu keberkatan hidup. insyaallah mudah-2 dengan rahmat -NYA. tadi bosan sangat jadi blogwalking paling rajin di abad ini. yeah. *rajin lah sangat sebenarnya =.="* . terjumpa la blog sorang kakak ni. dye menaip entri dengan panjang lebar macam buat karangan time sekolah-2 dulu kisah cinta seorang BLOGGER yang sudah 3 tahun bercinta. banyak la jugak halangan mereka. tiba-2 tersentuh rasa hati. eh, mereka BAHAGIA. aq? erkk. *tukar topik* . 
kitew dah skodeng beliau. sampai lebam-2 tangan. jenuh nak click sekor-2 entry dia. kakak tu comel :) . hahaha. akak jangan marah. tapi, kitew lupa na copy link kakak tu lah. nak tunjuk kat korang. korang jangan jeles k? lepas tu malam tadi kan. kitew memang gilew-2 punya mengantuk. ta larat na ONLINE kan. haha. maklom saja baru telan ubat. tapi gagah kan jugak diri menahan mata yang da terkatup 50% ni ha. semata-2 na menyemak kat entry yang da usang sorang kakak ni. sama juga macam yang tadi. tapi ni couple da 6 tahun. gila tak lama. dengan ragan manusia yang pelbagai ni dorang boley bertahan. HEBAT kod
=.=" . JELES gilew!! tapi dorang cinta jarak jauh. memula biasa r kenal dalam dunia chating. then jumpa lama-2 tersangkut sampai sekarang. start bercinta umur 15. tapi time uh dorang ta siyez ag. tapi apa-2 pun dorang ni memang SWEET kod. 

"ALLAH menjadikan tiap manusia itu berpasang-pasangan". 

btw kitew bahagia dengan life sekarang dengan apa yang ALLAH dah aturkan untuk kitew. cuma satu je yang kitew rasa masih ta lengkap. kitew masih tercarik-2 pemegang hati kitew yang lagi separuh. mudah-mudahan ALLAH jodohkan kitew dengan seseorang yang mampu menerima kitew seadanya dan menyayangi kitew dengan setulusnya sebuah cinta dan sayang :)  

Thursday, April 12, 2012

SAHABAT

Mieza S | 4/12/2012 11:03:00 PM | 0Comments |
IMAM SHAFFIEE KATA :




SAHABAT YANG BAIK
aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati yang tak luntur baik dalam keadaan suka ataupun duka. Jika itu aku dapatkan, aku berjanji akan selalu setia padanya. Kuhulurkan tangan kepada sahabat-sahabatku untuk berkenalan, kerana aku akan merasa senang. Semakin banyak aku perolehi sahabat, aku semakin percaya diri.

SUKARNYA SAHABAT SEJATI
Tenanglah engkau dalam menghadapi perjalanan zaman ini. Dan bersikaplah seperti seorang paderi dalam menghadapi manusia. Cucilah kedua tanganmu dari zaman tersebut dan dari manusianya. Peliharalah cintamu terhadap mereka. Maka kelak kamu akan memperolehi kebaikannya. Sepanjang usiaku yang semakin tua, belum pernah aku temukan di dunia ini sahabat yang sejati. Kutinggalkan orang-orang bodoh kerana banyak kejelekannya dan ku janji orang-orang mulia kerana kebaikannya sedikit.


MENJADI MUSUH
Ketika aku menjadi pemaaf dan tak mempunyai rasa dengki, hatiku lega, jiwaku bebas dari bara permusuhan. Ketika musuhku lewat di hadapanku, aku sentiasa menghormatinya. Semua itu kulakukan agar aku dapat menjaga diriku dari kejahatan. Aku tujukkan keramahanku, kesopananku dan rasa persahabatanku kepada orang-orang yang kubenci, sebagaimana ku zahirkan hal itu kepada orang-orang yang kucintai. Manusia adalah penyakit dan penyakit itu akan muncul bila kita mendekati mereka. Padahal menjauhi manusia bererti memutuskan persahabatan.

TEMPAT MENGGANTUNGKAN HARAPAN
Apabila engkau menginginkan kemuliaan orang-orang yang mulia, maka dekatilah orang yang sedang membangun rumah untuk Allah. Hanya orang yang berjiwa mulia yang dapat menjaga nama baik dirinya dan selalu menghormati tamunya, baik ketika hidup mahupun setelah mati.

takbur dan riak

Mieza S | 4/12/2012 10:48:00 PM | 0Comments |



-Orang yang membina kapal Titanic ditanya, Sejauh manakah selamatnya kapal Titanic ini? Dengan nada yang ironis, dia berkata “Tidak ada Tuhan yang boleh tenggelamkan kapal ini”
& Kita semua tahu apa yang berlaku kepada Titanic!
... 
-Presiden Brazil Tancredo Neves semasa kempen pilihan raya berkata beliau mendapat 500,000 undi daripada parti itu dan berkata tidak ada Tuhan yang boleh menjauhkannya dari jawatan presiden.
Beliau mendapat undi tetapi dia jatuh sakit dan meninggal dunia sehari sebelum menjadi presiden!


-Cazuza, penyanyi Brazil & penyair, semasa persembahan beliau merokok dan menghembuskan asap rokok tersebut sambil berkata”Tuhan ini untuk anda”
Beliau meninggal dunia pada usia 32 akibat Kanser paru-paru dengan cara yang mengerikan!


Dalam surah (Al-Isra 17:37) ada menyebut:-
Dan janganlah kamu berjalan di muka bumi ini dengan sombong, kerana sesungguhnya kamu sekali-kali tidak dapat menembus bumi dan sekali-kali kamu tidak akan sampai setinggi gunung.

semut

Mieza S | 4/12/2012 08:34:00 PM | 0Comments |

.::Semut yang berubah warna bukti kekuasaan ALLAH::. 

"Seorang lelaki berjaya menangkap gambar yang begitu indah, iaitu gambar semut berubah warna mengikut warna makanan yang dimakannya.

Bapa kepada tiga orang anak, Mohamed Ba.bu menangkap gambar peristiwa ini selepas isterinya, Shameem, menunjukkan semut berwarna putih selepas minum tumpahan susu.

Dia melakukan eksperiment dengan meletakkan gula cair berwarna dan melihat semut itu berubah warna dibahagian abdomen.

Sesetengah semut minum dari satu gula ke satu gula berwarna lain menjadikan warna yang baru di bahagian abdomen.

Mohamed Ba.bu atau dikenali Dr Ba.bu, seorang sainstis berusia 53 tahun itu menemui bahawa semut lebih suka warna gula yang lebih cerah seperti kuning dan hijau.

Dia berkata:

‘Idea untuk menangkap gambar tiba sebaik sahaja isteri saya menunjukkan semut berubah warna menjadi putih selepas minum tumpahan susu di dapur’

‘Saya menangkap gambar di ruangan taman untuk mendapatkan pencahayaan yang natural dan menyiapkan parafin set yang diletakkan gula berwarna diatasnya’

‘Saya mendapat semut yang banyak selepas beberapa minit dan menangkap gambar beberapa kali untuk mendapatkan image yang berkualiti’

Selain itu, Dr Ba.bu daripada Mysore, selatan India berkata:
‘Abdomen semut adalah separuh lutsinar, ia mendapat warna daripada makanan yang dimakan’"

~Hebat sungguh ciptaan Allah =) memang betul kalau pun semua air lautan dijadikan dakwat, dan semua pokok kertas untuk menulis ilmu , Nescaya masih ta mencukupi... dan sesungguhnya Allah itu Maha berkuasa lagi Maha Mengetahui.

----->Mujahidah<----- —

sumber dari pejuangcinta.blogspot.com

WANITA

Mieza S | 4/12/2012 04:02:00 PM | 0Comments |


"Dan hendaklah kamu tetap berada di rumahmu, dan janganlah kalian berhias dan bertingkah laku seperti model berhias dan bertingkah lakunya orang-orang jahiliyah dahulu (tabarruj model jahiliyah)." (Qs. Al-Ahzab: 33)
♥♥ Saudariku... Jadilah engkau seperti kupu-kupu
Jadilah engkau seperti kupu-kupu, ringan perawakan, indah dipandang, sedikit bergantung kepada yang lain, terbang dari satu bunga ke bunga lain, dari satu taman ke taman lain. Lihatlah... dia tidak mengeluh atas hidupnya yang sebentar, tapi dalam hidupnya yang begitu singkat dia telah menebarkan keindahan dan membuat orang yang melihatnya senang. Atau jadilah engkau seperti lebah yang selalu makan sesuatu yang baik dan menghasilkan yang baik pula, jika ia hinggap diatas tangkai tidak mematahkan, menyentuh nektar tapi tidak merosaknya, mengeluarkan madu, terbang dengan rasa cinta dan hinggap dengan tali kasih. Itulah ibarat wanita yang lembut, perempuan sejati, yang kehadiran dan kedatangannya membawa keindahan dan sejuta manfaat, tidak ada yang tersakiti orang lain melalui perbuatan maupun lisannya.
♥♥ Saudariku...
Semoga engkau menjadi permata yang berkilauan. Yang tidak mudah disentuh kecuali oleh yang berhak. Yang menyadari kemuliannya. Yang menundukkan pandangannya, memelihara auratnya. Yang teguh menjaga kehormatan dan kesuciannya.
♥♥ Saudariku... Kerana...
Ibnul Qayyim dalam bukunya 'Taman orang-orang jatuh cinta & memendam rindu' menulis bahwa
"Allah menjadikan penyebab kesenangan adalah keberadaan istri." Andaikata penyebab tumbuhnya cinta adalah rupa yang elok, tentunya (wanita) yang tidak memiliki keelokan tidak akan dianggap baik sama sekali. Kadangkala kita mendapatkan orang yang lebih elok rupanya memilih pasangan yang lebih buruk rupanya, padahal dia juga mengakui nilai keelokan (wanita) yang lain. Meski begitu, tidak ada keburukan apa-apa dalam hatinya. Kerana kejernihan akhlaq merupakan sesuatu yang paling disukai manusia, dengan begitu kita tahu bahwa inilah yang paling penting dari segalanya. Memang boleh saja cinta tubuh kerana sebab-sebab tertentu. Tetapi cinta itu akan cepat lenyap, dengan lenyapnya sebab.'
Kalau bahasa ringkasnya, 'kecantikan wajah terletak di hati seseorang. Jauh lebih penting dari kecantikan wajah adalah kesejukan wajah Anda ketika suami memandang.'
Dalam sebuah hadits Rasullullah mengatakan... nikahilah seorang wanita kerana agamanya. Sebab, seorang budak wanita yang sholehah meskipun buruk wajahnya adalah lebih utama."
Wanita yang (akhlaknya) buruk adalah untuk laki-laki yang (akhlaknya) buruk, dan laki-laki yang (akhlaknya) buruk untuk wanita yang (akhlaknya) buruk pula. Wanita yang baik-baik untuk laki-laki yang baik, dan laki-laki yang baik-baik untuk wanita yang baik-baik pula. (Qs. An-Nur: 26)♥♥ Saudariku... Wanita sholehah adalah Bidadari Dunia
Allah telah dengan begitu Indahnya mengibaratkan, bahwa salah satu ciri bidadari adalah tidak pernah disentuh, kesuciannya terjaga dan sopan.
Wanita sholehah bukan hanya mereka yang berwajah cantik namun juga wanita yang kecantikannya terpancar dari aura hatinya, matanya terjaga dari hal-hal yang diharamkan syari'at, pandangannya menyejukan mata sang suami, tidak pernah membantah suami yang menuntunnya menapaki jejak-jejak Assunnah dan patuh terhadap Al-Qur'an. Menjadi penyuntik semangat dikala suami kalah dan lelah.
Berdiri tegak mendampingi suami dalam masa masa sulit, berada disisinya disetiap suasana. Menjadi penghibur dikala gelisah, dan menjadi alarm dikala lelapnya fajar membuai, mengingatkan suami tercinta dengan percikan air wudhu di wajahnya. Sungguh Kebahagiaan Memiliki wanita sholehah,,, hingga manusia menggambarkannya sebagai bidadari.
credit : ISLAM

Wednesday, April 11, 2012

Gempa bumi

Mieza S | 4/11/2012 07:16:00 PM | 0Comments |
amaran tsunami sudah dikeluarkan. sila jauhi kawasan pantai. kembalilah berlindung dan meminta perlindungan dari allah.. =)

Dari Aban bin Osman, bahwa Nabi saw. bersabda: “Sesiapa membaca ‘BISMILLAAHIL LAZII LAA YADURRU MA’AS MIHI SYAI’UN FIL ARDI WALA FIS SAMAA’ WAHUWAS SAMII’UL ‘ALIIM’ (dengan nama Allah, dengan nama-Nya tidak akan berbahaya sesuatu yang ada di bumi mau pun yang ada di langit, dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui) sebanyak tiga kali, maka dia tidak akan ditimpa musibah hingga malam hari, dan sesiapa membacanya di waktu malam maka tidak akan ditimpa musibah hingga pagi hari, dengan izin Allah.” (HR Ahmad no 497)





masing-2 mengupdate status di facebook tentang gempa bumi dan stunami bagai. padahal, kitew siap gelak-2 lagi dengan kawan kitew bercerita tentang sekolah. sungguh -..-" . manusia yang tak pernah nak menyesali akan dosa-2 nya. SUBHANALLAH. ampunkan dosa-2 kami ya allah. dosa kedua ibu bapa kami ya allah. jauh kan kami dari sebarang kecelakan ya allah. 


tersentak hati bila tiba-2 sahaja berita gegaran melimpah ruah menjadi buah mulut rakyat malaysia. ALLAH maha kaya menjadikan tiap-2 sesuatu. kita sebagai hamba nya yang selalu lalai cepat lah persiapkan diri dengan akhirat dan kembali ke jalan yang diredhai. amin~ . mudah mudahan tiap hamba yang membaca entri ini dilindungi ALLAH swt. amin~ 

UPTOWN

Mieza S | 4/11/2012 03:14:00 PM | 0Comments |
haaa, semalam kan adik kitew ajak pergi uptown. nak beli seluar dia. then kitew kan nampak kan awak-2 semua. awak naik flight eh? kantoi. kitew kasi taw ashikin. wakakaka. erkk. apa ada dekat uptown? sesakan degan manusia :). pening kepala. motor kotor kena lumpur, baru je tadi basuh motor. berkilat?? tadew lah sangat . huhuhu. alaaa, esok sekolah. ada hafazan. dah la ta hafal lagi. adoii tension kod! tak hafal nanti kena perli macam lah tutttt. canow ni? *takut tapi sibok online. SAKAI!* macam malas je kod nak pergi sekolah. dan kitew sudah dapat rasakan kepala hotak ni jem sebab belog ni punya pasal. heshh, tak leh jadi. LAPAR lah. da r bye. muahhh kiri kanan pipi anda :)

Satisfy your designer label addiction with the @HiShopMY sale of up to 50% off #DesignerBags!

Mieza S | 4/11/2012 03:00:00 PM | 0Comments |
Satisfy your designer label addiction with the @HiShopMY sale of up to 50% off #DesignerBags!

perkahwinan

Mieza S | 4/11/2012 04:11:00 AM | 0Comments |
tadi dekat sekolah waktu tuh tadew cikgu, kitew merayau-2 teman kawan kitew dating kat tangga hujung blok. lama gak lepak situ. paztu kitorang pergi lah kelas dengan harapan MAMA tadew, tapi ada cikgu lain plak yang ganti. HAMPEH -..-' actually ta kisah pun kalau ustazah nak ganti tapi selalu kecik hati dengan ustazah. mula-2 masuk kelas nama dah kene panggil sebab ustazah suruh baca ayat hafazan. ta hafal :(. malu~ . sekali ustazah bukak topik pasal perkahwinan nak sambung. haish. *malas nye aq topik ni!* ustazah kata nabi ada menyebut "dikahwini wanita itu kerana empat perkara. HARTA, KETURUNAN, KECANTIKKAN, AGAMANYA. PILIHLAH OLEHMU WANITA YANG BERAGAMA NESCAYA KAMU AKAN BAHAGIA." yayaya. yelah sangat. tade wmakne lah. ustazah ada jugak cakap, kalau laki jumpa perempuan dia akan pandang muka, muka lawa baru perasaan sayang timbul. tapi bila ditanya kenapa sayang? sebab hati  dah jatuh cinta. padahal semuanya bermula dari muka. habis mana yang lain? yang ta lawa uh. erkkk (termasuk aku r tuh). hush! benci sungguh aq tajuk ni. asal apa-2 je pandang aq. untunglah ALLAH jadi kan aq ta lawa n ta perfect macam kaw orang. dapat 'PERHATIAN lebih' kan? 

Tuesday, April 10, 2012

ice cream cair

Mieza S | 4/10/2012 07:24:00 AM | 3Comments |
apa korang rasa kalau ada someone beli ice-cream tapi ice cream uh dibiar cair? dan apa korang rasa kalau ice-cream tu adalah korang? yeah. SEDIH kan? macam tu kitew rasa sekarang. soalan lagi, ape korang rasa kan kalau korang suka someone? lagi-2 dya layan korang macam BFF and masa tu dia kata dia tadew kekasih. lagi seronok kan? tapi yang ta seronok nya  bila, korang tengah syok-2 dengan dia hati korang ta tenang memikirkan  tentang hubungan ni. so ape korang buat? ye, kitew rasa sekarang. macam menyesal je tersuka dekat dia. bukan ape. macam kitew ni ganggu hati dia. padahal hati dia menolak untuk terima. haishh. yelah. SAMPAI BILA PON  AKU TIDAK MAHU. tayah kapel. BFF sampai mati k? kalau itu muktamad aq da tak perlu na taw apa-2 pasal hati kaw. sebab aq penat hari-2 nak pikir pasal perasaan aq n perasaan kaw dekat aq. macam perasantan pun ada gak *bukan macam tapi memamg* . huhuhu. whatever! pompuan gila jangan ganggu hidup aq. aq bukan less !!

Monday, April 9, 2012

CINTA ?

Mieza S | 4/09/2012 08:58:00 PM | 2Comments |
"apa korang rasa kalau ada someone yang sanggup tunggu korang untuk korang terima cinta 
dia tapi dia ta sempurna. sempurna yang aq maksodkan kat sini adalah ta cantik/hensem 
dipandang orang, dan dia paling bawah dalam segalanya. tapi orang tu sangat ikhlas. apa 
korang akan buat? dan ape plak korang akan pikir kalau korang yang ade kat tempat dia. 
korang rasa orang tu sanggup tak terima korang? "




please answer me ♥


ye, soalan yang mungkin tak akan ada jawapan sampai bila-2 kan? pertama kerana manusia tu sifatnya terlalu memilih dan memilih yang perfect sahaja kan? kedua, kerana hati manusia berubah-2mengikut peredaran masa, ketiga kerana memang manusia ta mampu nak setia pada yang satu. sebenarnya malas nak taip banyak-2 takut ada yang makan hati nanti. kan kan? huhuhu. 


PERKAHWINAN AZZA ELITE

nampak tak tu? kitew tengok diorang kahwin dalam melodi. so sweett. paling sweet time suami azza cium kat dahi dia. ya allah. tiba-2 je insaf dalam diri ini. betapa ALLAH tu maha kaya menciptakan manusia tu berpasang pasangan. kitew rasa sayu je tiba-2. agak-2 kan sempat tak kitew nak menikmati kehidupan bersama suami? suami yang sedia menyayangi dan mencintai kitew seadanya? mesti susah kan? yelah. mana mungkin kitew dapat semua tu padahal kitew bukan sempurna mana tapi mengharap kan sesuatu yang tak mungkin ada sesiapa mampu menunaikan permintaan tuh. so sad. kenapa ALLAH menjadikan manusia tu berpasang-pasangan dan kenapa manusia tu ALLAH jadikan ada kekurangan dan kelebihan? persoalan yang sangat sukar untuk mendapat jawapan yang benar-2 jawapan kepada persoalan yang diajukan -..-'. kadang-2 kitew suka sangat tengok kawan kitew dengan pakwe dia borak-2. bukan kitew menyumbang bilangan dosa dan membiarkan mereka bermaksiat berleluasa. TIDAK! lumrah seorang manusia yang sentiasa ingin rasa disayangi :) .soryy-2. kitew bukan bercakap bukan sedap ikut mulut sebab kerana mulut badan binasa kan? so, kitew masih menghargai mulut kitew dan tidak mahu badan kitew binasa. okayy the  main is. AKU JELES DENGAN KAW. because aq takdew semua tuh :). dan aq tak de ape yang boleh dibanggakan untuk menjadi sebahagian dari hidup seseorang. sedih kan jadi aq :"(. meh nangis same-2. k r. panjang dah ni taip. hingus meleleh tadew sape nak lapkan. kbye  





Marah

Mieza S | 4/09/2012 06:52:00 PM | 2Comments |
dengan berbesar hati kitew nak bagi tahu kat awak semua yang kitew sayang sangat dekat HEM kitew taw. nama dia ASHIKIN! *sayang lah sangat kan* . ei seriosly marah sangat dekat dia. sangat ta paham kenapa bagaimana dan kenapa kalau dekat class, dia asik nak point kitew je. macam lah kitew je buat salah kan? taw la kitew suka buat bising dalam class, tapi beragak lah siket. orang lain pun buat gak bising, siap landing kepala atas meja lagi. tak nak pulak marah kan? untung lah 'SAYANG' kitew lebih. suka sebenarnya. huhu. orang nak pergi tandas pon tak kasi. budak lain kasi pulak. nampak sangat lah memilih kan? dah la time bercakap dengan dia boleh lak dia gi jalan. ingat awak uh besar sangat ke pangkat? setakat HEM kat sekolah, bukan perdana menteri. even kalau PM uh pon taw nak hormat rakyat. ni lagi HEM? duduk bawah ketiak je lah =.=". lain kali student bercakap pandang mata then dengar. bukan berlagak sombong macam awak uh bagus sangat. pandai nak buat program cikgu penyayang. penyayang lah sangat. bila bercakap kasi bontot. haah. BAGUS CIKGU. BOLEH JADI CONTOH DEKAT ANAK MURID ni!! hahaha, okay tukar lah topik. tadi kat sekolah hujan sangat  lah lebat. kemudian, mak meses pulak kata rumah masuk air. memang tengah guruh kod. O.o . wa gagah kan diri wa menjadi rempit sejati dan meredah lah hujan dengan penuh keazaman. dengan tidak semena-2 pushhhhhhhh. (meh gelak ramai-2). kitew lupew nak pandang bawah. ade takungan air :) . habis lah basah baju macam boleh perah kod :) . huhu. tu lah nak sangat jadi rempit sejati. jadi lah kaw sampai lebam :) huhu. k r. pening kepala lah. na offline. babai sayang-2 semua

Sunday, April 8, 2012

Injection

Mieza S | 4/08/2012 04:35:00 AM | 0Comments |
Hahaha, kesian dho sama kaw. kene INJECTION MAAAA. takutt. huhu. kesian awak kan adik. nampak macam orang ta bermaya je. Tadi kitew calling-2 sama itu budak yang diberi nama OMEYY. yang hobi dia adalah membuat cerita dongeng uh. kan kan? dia kan tadi kan gedik kan. lawak! asek merajuk je, malas nak pujuk =.=" . tapi atas dasar perikemanusiaan pujuk gak. hahaa. guraw je. jangan nangis taw. erk, okay la sayang-2 sekalian. mahu offline. esok sambung lagi ye anak-2. :))

Saturday, April 7, 2012

Adik

Mieza S | 4/07/2012 06:02:00 PM | 0Comments |
Walaupun penat berblogging, adik-2 kitew ta pernah dilupakan. makan minum dorang kitew yang jaga. *jagalah sangat =.="* . betul lah. mana de tipu. tak caya suda. mak kitew cakap tipu dosa taw. :). nak bagitahu, adik kitew yang kedua tu, MUHAMMAD SAYAZWAN. ho siap bagi nama IC lagi tuh. dia dimasukkan dalam wad kecemasan kat hospital KLang. walaupun sebenarnya kitew bukan suka sangat pun perangai dya. kadang-2 menjengkelkan hati dan perasaan. huhu, but sometimes suka gelak besar dengan dya sampai kentod-2. ni memang rahsia, tapi mak kata sharing is caring kan. tak leh na cakap ape dah. terima jela kenyataan KEJUJURAN adalah sesuatu yang amat penting dalam perhubungan. kan kan? ha, begitu panjang sudah bebelan dari seorang lecture yang langsung tak berkelayakkan. apa-2 pun kakak kaw ni tetap sayang kaw la WAN. wakaka. ni bukan KIAH PROPA ataw nama saintipik nya PROPAGANZA, tak-2. langsung tak ada kena mengena sama ada yang masih hidup ataw mati. CEPAT BAIK WEYH. tolong basuhkan motor :))

*baik ade makne, hampeh =.="

Blurr "TEMPLATE" ??

Mieza S | 4/07/2012 05:03:00 PM | 0Comments |
Kepala series blurr gilew. tapi tataw la tang mana tang berada dalam kebelaan. harap nya tak DANGER sangat lah. huuhuhu. nak rasa taK? meh tangan letak kat ketiak. PELUH JANTAN kan? fullamak. bau dia yang tak leh tahan uh. ni semua gara-2 belog punya pasal. tengok lah betapa SAYANG nya kitew kat belog yang tak comey ni. takpe demi kecintaan lautan luas sanggup ku ukur. so camne? okay ta? mesti nampak biasa je kan? malu lah na pamerkan blog ni pada tatapan umur,. apa-2 pun support la kietw yang blurr ni. wakkakak :D

Thursday, April 5, 2012

Mieza S | 4/05/2012 10:15:00 PM | 0Comments |
memang seronok sangat pergi sekolah tayar pancit. da suroh apek kedai motow pam kan. tanpa tersedar tyme nak balik uh dalam pukul 5 kod, haisemen. kempis lagi. marah la ni kan. nasib baik lah boleh online kan? haha almaklum la ada wifi :). ohsem sekolah kitew kan? bukan kitew je yang ada kat situ. p ada gak la 2 ekor monyet landing-2 kat situ. kunci motor sorg hilang. at least ada gak lah orang nak teman kan? memang terbaik lah. sama-2 dengar si gadis CYRA SANUSI memekak. mengamuk tak sudah jantung ni ha. tapi kawan. hahah. sayang kaw lah. tu sahaja untuk harini :) . penat dan mengantuk. gudnait
© Copyright 2017 | ALL Right Reserved to Owner. Re-edit by Sehijau Blog RA.