Disclaimer | Author | Contact


Thursday, April 27, 2017

Tutorial : Masukkan Contact Form dalam Wordpress

Mieza S | 4/27/2017 12:22:00 PM | 1Comments |

Tutorial Masukkan Contact Form dalam Wordpress

Tutorial : Masukkan Contact Form dalam Wordpress

Entri ini hanya sesuai untuk mereka yang menggunakan wordpress sahaja. Walaupun aku menulis blog menggunakan blogspot, harini aku dapat sedikit ilmu berkenaan wordpress. Semoga bermanfaat bagi mereka yang ingin masukkan contact form dalam wordpress.


Install Contact Form


Tutorial : Masukkan Contact Form dalam Wordpress


Masuk ke dashboard > plugin > add new

Tutorial : Masukkan Contact Form dalam Wordpress

Taip 'Contact Form 7' pada ruangan kotak carian > enter

Tutorial : Masukkan Contact Form dalam Wordpress

Nampak tak tanda warna hijau yang aku bulatkan tu? Sepatutnya ia adalah button 'install now' . Jadi kau tekan button tu. Macammana nak tahu dah berjaya install ke belum? Rujuk gambar dibawah.

Tutorial : Masukkan Contact Form dalam Wordpress

Kalau dekat menu contact tu ada sub menu 'contact form' maknanya dah berjaya install lah tu. Lepastu kau klik 'contact form' dan pilih > 'Contact Form 1' > form

Tutorial : Masukkan Contact Form dalam Wordpress

jangan lupa klik 'save' .

Tutorial : Masukkan Contact Form dalam Wordpress

Selepas klik save. Korang boleh scroll ke atas dan nampak ada tulisan yang dihighligh warna biru. Sila 'right click' dan copy. Seterusnya jom masukkan contact form dalam widget/page.

Masukkan Contact Form dalam page/widget

*aku cuma tunjuk untuk page sahaja. widget tak buat

Tutorial : Masukkan Contact Form dalam Wordpress

Dashboard > Pages

Tutorial : Masukkan Contact Form dalam Wordpress

Gambar di atas merupakan senarai page yang aku wujudkan dalam wordpress yang aku cuba buat. Jadi aku nak letakkan 'contact form' tadi dalam page 'Contact' . So aku klik pada 'Contact'

Tutorial : Masukkan Contact Form dalam Wordpress


Tulisan yang di 'copy' tadi sila 'paste' diruangan html ini (rujuk gambar di atas) > update

Tutorial : Masukkan Contact Form dalam Wordpress

Sekarang sila view site korang. Jadi ke tak. Dekat bahagian menu atas sebelah kiri, ada nama site korang > visit site.


Tutorial : Masukkan Contact Form dalam Wordpress

Inilah hasilnya :) 

1 comment:

  1. Terbaik... Thanks for sharing info. Boleh buat untuk blog Otomen Taro sebab guna platform wordpress

    ReplyDelete

Terima Kasih :')

© Copyright 2017 | ALL Right Reserved to Owner. Re-edit by Sehijau Blog RA.